Протест новосадских студената: Траже да се Динко Грухоњић казни због говора мржње

dinko

Управа Филозофског факултета није одговорила на захтев студената да санкционише говор мржње професора Грухоњића

Управа Филозофског факултета ни данас се није огласила поводом захтева Студентског парламента Универзитета у Новом Саду „да најоштрије и отказом санкционише говор мржње проф. Динка Грухоњића„, тако да су академци испунили своје најаве и након протестне шетње блокирали Филозофски факултет. Улаз је блокиран столицама и столовима, као и ланцима.

Академци носе транспаренте „Студенти против говора мржње“, али и поруке „Динко остав“, као и српску заставу.

Филозофски факултет саопштио је да је обуставио рад, док се, кажу, не створе услови за њихово нормално функционисање.

„Очекујемо да Универзитет у Новом Саду преузме одговорност за последице поступања Студентског парламента као органа Универзитета у Новом Саду и да обезбеди несметан рад Филозофског факултета, а надлежни органи да предузму одговарајуће мере ради заштите права и безбедности студената и запослених на Филозофском факултету“, наводи се у саопштењу Деканата.

Академску јавност узбуркале су изјаве професора журналистике Динка Грухоњића које је дао на трибини одржаној током фестивала „Ребеду“ у Дубровнику, да има лепо име Динко, попут Динка Шакића, усташког злочинца и заповедника логора Јасеновац и Стара Градишка, у којем су страдале стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.

Извор:
РТ