Након 27 сати обустављена претрага терена код Бора; МУП: Данка се не налази у овом подручју

pronadji me

Полиција наставља интензиван оперативан рад у циљу утврђивања свих чињеница и околности у вези са нестанком детета, о чему ће јавност бити благовремено обавештена

Двогодишња Данка Илић нестала је у уторак око 13:45 сати у околини Бора и претрага терена у том подручју је обустављена након 27 сати.

Припадници Министарства унутрашњих послова, након 27 сати детаљне претраге терена у потрази за двогодишњом Данком Илић у приградском насељу Бањско Поље и Брестовачкој бањи, обуставили су даљу претрагу с обзиром на то да сви досадашњи резултати указују да се девојчица не налази на овом подручју површине од око 10 квадратних километара, наводи се у саопштењу МУП-а.

Полиција наставља интензиван оперативан рад у циљу утврђивања свих чињеница и околности у вези са нестанком детета, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Након њеног нестанка, у Србији је први пут активиран систем „Пронађи ме“ (Амбер Алерт) намењен за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица.

Како је наведено на сајту pronadjime.mup.gov.rs, девојчица има смеђу косу, браон очи, а висока је око 85 центиметара. Она је у тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне, маслинастозелену јакну и косу везану у реп.

Све новости о потрази за несталом девојчицом пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 27. мар 2024 • 20:02

    20:02

    Контрола полиције и даље на путу између Бањског поља и Брестовачке бање

    Полиција и даље контролише пут између Бањског поља и Брестовачке бање, јавља репортер РТС-а.

    Припадници МУП-а легитимишу све возаче и прегледају њихова возила.

    Према незваничним сазнањима, истрага о нестанку девојчице ће тећи у сасвим другачијем смеру.

  • 19:39

    Чекићева о саопштењу МУП-а: Истрага води на неку другу страну, потрага није обустављена

    Олгица Чекић из Центра за несталу и злостављану децу рекла је за РТС то што је полиција обуставила потрагу у околини Бора указује да истрага води на неку другу страну, али да дефинитивно потрага није обустављена.

    Према њеним речима, нестанак деце је глобални проблем, а код нас се тој теми више посвећује у последњих 10, 15 година.

    „Најчешће беже од куће тинејџери 60 до 70 одсто, имамо криминалне отмице, отмице једног родитеља или се изгубе деца што би могао да буде случај са Данком Илић и када се деца изгуби током миграција“, објаснила је Чекићева.

    Родитељима се саветује да отворе четворе очи када су деца у питању, треба да разговарају са децом, да нађу канале комуникације.

    „Једини пут изградња поверења. Када су у питању мала деца, учимо их да не разговарају са странцима, али искуство показује да нису странци ти који најчешће желе да науде детету. Дете треба да препозна неуобичајену ситуацију а не особу“, каже Чекићева.

    Како је рекла, може се рећи да не смемо да спустимо поглед са детета и препоручила је родитељима да овако мало дете увек имају на оку.

  • 19:25

    Отац мале Данке није досад отишао на полиграф

    Отац мале Данке Илић до сада није ишао на полиграф, преноси Танјуг.

    Терен на коме се вршила потрага је обишао и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

    Током протеклих 27 сати, у потрази за Данком Илић, чији је нестанак пријављен у уторак, учествовало је више од 500 припадника Министарства унутрашњих послова – Жандармерија, полиција опште надлежности, Управа криминалистичке полиције, Управа за технику, Хеликоптерска јединица, Сектор за ванредне ситуације, Управа саобраћајне полиције, Полицијска управа у Бору, као и Горска служба спасавања и чланови добровољног ватрогасног друштва.

  • 17:35

    Полиција обуставила даљу претрагу терена у околини Бора

    Припадници Министарства унутрашњих послова, након 27 сати детаљне претраге терена у потрази за двогодишњом Данком Илић у приградском насељу Бањско Поље и Брестовачкој бањи, обуставили су даљу претрагу с обзиром на то да сви досадашњи резултати указују да се девојчица не налази на овом подручју површине од око 10 квадратних километара, наводи се у саопштењу МУП-а.

    Полиција наставља интензиван оперативан рад у циљу утврђивања свих чињеница и околности у вези са нестанком детета, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

    Током протеклих 27 сати, у потрази за Данком Илић, чији је нестанак јуче пријављен, учествовало је више од 500 припадника Министарства унутрашњих послова – Жандармерија, полиција опште надлежности, Управа криминалистичке полиције, Управа за технику, Хеликоптерска јединица, Сектор за ванредне ситуације, Управа саобраћајне полиције, Полицијска управа у Бору, као и Горска служба спасавања и чланови добровољног ватрогасног друштва.

  • 15:45

    У потрагу за девојчицом укључени форензичари и Криминалистичка полиција

    Потрага за двогодишњом девојчицом, која је нестала пре више од 24 сата у месту Бањско Поље, данас је додатно проширена, а њој су се придружили и форензичари и припадници београдске Криминалистичке полиције, јавља репортер Танјуга са терена.

    На терену су и припадници полиције, жандармерије, ватрогасци и припадници Горске службе спасавања, а њима помажу и организоване групе мештана.

    Бањско Поље обишао је и министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

    Потрага за девојчицом проширена је и на део терена око породичне куће.

    Како јавља репортер Танјуга, прегледане су и околне рупе – вртаче које су, због своје неприступачности, представљале изазов током потраге.

    Такође, надлежне екипе претражиле су и све куће и викендице у насељу, а терен је током читаве ноћи претраживан уз помоћ термовизијских камера и дронова.

    Према незваничним информацијама, и отац и мајка девојчице позвани су на информативни разговор у полицију.

    Комшије су репортеру Танјуга рекле да никоме није јасно шта се тачно догодило и где је дете могло да нестане, будући да родитељи нису имућни и да је тако мотив отмице ради новца, за сада, искључен.

  • 15:11

    Проверава се телефон мајке нестале девојчице, отац на полиграфу

    Отац нестале девојчице Данке Илић (2) је након регуларног саслушања подвргнут и полиграфском испитивању, зa разлику од мајке. Њој је полиција, са друге стране, узела телефон и послала на вештачење.

    Реч је о уобичајеној процедури, јер је она последња видела дете и била са њим.

    Упоређују су времена када је позвала супруга и обавестила га о нестанку, када је обавештена родбина, односно полиција.

  • 14:08

    МУП објавио снимак и фотографије потраге за малом Данком
  • 13:51

    У интересу сигурности девојчице је да се не излази ни са каквим информацијама у јавност

    У интересу сигурности девојчице је да се још не излази ни са каквим информацијама у јавност, изјавила је за Н1 Весна Јоксић, шефица Одељење за медије и комуникације МУП-а Србије.

    У потрагу за девојчицом је, како је нагласила, укључено више од 1.000 људи, укључујући припаднике локалне полиције, Сектора за ванредне ситуације, УКП-а Београд, мештане и чланове добровољних ловачких друштава.

    „У интересу сигурности девојчице је да се не излази ни са каквим информацијама у јавност“, рекла је Јоксић за Н1.

  • 13:21

    Данке ипак нема на снимку који је полиција проверавала

    Нестале девојчице Данке (2) нема на снимку надзорне камере једне од кућа у Бањском Пољу, који је полиција прегледала, сазнају „Новости“.

  • 13:15

    Пронађен снимак на ком се можда види нестала Данка: Полиција проверава видео запис са камера куће

    Како преноси „Курир“, Полиција је прегледала да ли има сигурносних камера на месту где је нестала девојчица.

    Камере су пронађене само на једној кући камера и тај снимак је полиција узела и тренутно покушава да дође до нових информација. Тај снимак се тренутно проверава.

    По нестанку Данке, мајка је била у паници и окренула мужа. Он се створио за само неколико минута. Они су почели да траже девојчицу. Пошто нису могли да је нађу позвали су полицију. Полиција је брзо дошла на лице места и схватила озбиљност ситуације позвала већи број патрола. Касније су се и припадници Жандармерије укључили. Такође припадници осталих полицијских управа су се укључили као испомоћ у потрази.

     

Извор:
РТ