Политички комитет ПССЕ дао зелено светло за пријем тзв. Косова у Савет Европе

savet-evrope_

Политички комитет Парламентарне Скупштине Савета Европе подржао је на данашњој седници препоруку известиоца Доре Бакојани да тзв. Косово буде примљено у ту организацију.

У поруци објављеној на званичној твитер страници ПС Савета Европе, пише да је следећи корак пленарана дебата која је заказана за 18. април и гласање у Скупштини.

За ту одлуку гласало је 31 представника земаља, док су против одлуке били представници Црне Горе и БиХ Маја Вукићевић и Сњежана Новаковић, као и два представника Србије Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић.

Уздржан је био представник Грчке у том политичком одбору.

Гласању о овом питању претходио је извештај известиоца ПССЕ за тзв. Косово Доре Бакојани, која је од Приштине тражила да испуни три услова, од којих је испуњен само један – враћање имовине манастиру Високи Дечани.

Коначну реч о томе да ли ће Косово постати члан Савета Европе даће Комитет министара СЕ.

„Након расправе у којој смо учетвовали и изнели своје ставове, а то је да Косово није држава, никада неће бити, и да је КиМ саставни део Србије, да се на КиМ крше људска права, да су погазили међународно право и да нису испуњена сва три услова које је Бакојани навела пре две недеље, иста је окончана тако што је извештај усвојен са 31 гласом ‘за'“, изјавила је за Косово онлајн Биљана Пантић Пиља, шефица српске делегације у ПССЕ.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи објавила је да је извештај усвојен и да је остала још само једна степеница до пуног чланства.

„Наставићемо да радимо са савезницима како бисмо осигурали да сви наши грађани добију прави приступ инструментима СЕ кроз пуноправно чланство“, навела је Османијева.

Извор:
СПУТЊИК