САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

narodni-pokret-srba-sa-kim-otadzbina-1

Пре неки дан министар полиције самопроглашене републике Косово већ добро познати Свечља жестоко је реаговао зато што је Руска Федерација комнаданта РОСУ полиције и његова два помоћника ставила на интерполову потерницу. Разлог због чега је Москва то урадила јесте тај да су ови специјалци наредили и буквално претукли шефа УНМИК-ове администрације у општини Зубин Поток Михаила Красношченка. Тога дана када је овај високи представник УНМИК-ове администрације претучен РОСУ полиција из Приштине је упала у село Вараге општина Зубин Поток где је према тамошњим становницима примењена најбруталнија сила од којих је петоро завршило у болници са тешким преломима а још двадесет задобило озбиљене телесне повреде.

Михаил Красношченко када је чуо за полцицијско насиље у овом селу није губио време већ је одмах кренуо да Србе из овог села заштити због чега је од РОСУ полиције озбиљно повређен и касније хоспитализован у Београду. Поступио је исто као што је то урадио пре нешто више од 120 година руски конзул Григорије Степанович Шчербина у Косовској Митровици када је штитио Србе на том простору због чега је и платио главом.

И док је реакција Руске Федерације адекватна дотле је власт у Београду остала нема и све се сводило на цвиљење, на цмиздрење, на јадиковање, на запомагање Канцеларије за Косово и Метохију. Београду ни у сну није падало на памет да према виновницима овог насиља примени сличне мере као што је то урадила Москва. Уместо да јавни тужилац и остали судски органи промтно реагују они ћуте што фактички подстиче  сепаратисте у Приштини да примењује још веће насиље над Србима у јужној српској покрајини. Тако су Срби на овој територији апсолутно незаштићени, остављени без одговарајуће помоћи српске државе и зато се хапшења, терор, насиље из дана у дан само појачавају. Разлог томе је да се Алексанар Вучић Бриселским споразумом 2013. године обавезао да неће да се меша у унутрашње ствари самопроглашене републике Косово чиме је Србе оставио на цедилу и препустио их горкој судбини.

И не само то. Ових дана медији у Приштини брује о сусрету поменутог министра полиције Свечље у једном од ресторана у Приштини са амбасадором Србије у САД Марком Ђурићем. Постоје индиције да се поменути амбасадор сусрео и са Аљбином Куртијем. Оваква закулисана дипломатија председника Србије само открива да постоје стални контакти Александра Вучића и Аљбина Куртија.

Свечља и Марко Ђурић

Ваља подсетити грађане Србије да је пре неколико година РОСУ полиција ухапсила садашњег амбасадора а ондашњег министра у влади Србије тј. директора Канцеларије за КиМ и вукла га кроз Приштину држећи га за кравату поздрављена овацијама тамошњих грађана. Ово понижење, не Марка Ђурића него високог функционера српске државе, опет је остало без адекватног одговора званичног Београда.

Шта је била тема састанак Свечље и Марка Ђурића остаје да се нагађа. Али тај састанак само потврђује блиску сарадњу Александра Вучића и Аљбина Куртија. Она је почела, сетимо се, када је Вљоса Османи изабрана на функцију председника самопроглашене републике Косово гласовима Српске листе односно Српске напредне странке. Наставила се заједничким доношењем више од 40 закона како се наглашено хвали телевизији Клан Косова председник посланичке групе Српске листе у овој скупштини Славко Симић.  Та сарадња је потврђена и тиме што је Аљбин Курти више од 200 аутобуса позајмио Александру Вучићу за одвођење демонстраната на његов контрамитинг у Београду. Тог дана када су становници са севера КиМ боравили у главном граду РОСУ полиција је упала у општине на северу Косова и Метохије. Само политички наиван човек може да поверује да се о овом упаду Александар Вучић и Аљбин Курти нису договорили.

Постоји оправдана сумња да је под формом борбе за заједницу српских општина Александар Вучић сугерисао да 580 припадника Срба из КПС полиције преда дуге и кратке цеви и напусти свој посао. Тиме је Александар Вучић у потпуности расчистио простор за деловање РОСУ полиције на северу Косова и Метохије где су данас сви командири станица на северу КиМ искључиво Албанци као и 95% полицајаца у полицијским станицама. У преводу, то се назива окупација севера КиМ у заједничкој режији Александра Вучића и Аљбина Куртија.

Какво ли нам сад изненађење припрема председник Србије остаје да се види. Али оно што карактерише његову политику према јужној српској покрајини јесте да је она подмукла, прљава, преварантска, мафијашка, неискрена, лицемерна. Због тога за овог српског владара уместо Ацо Србине како га називају његове присталице био би прикладнији назив Ацо Оскаре.

Како радили тако нам Бог помогао.

Косовска Митровица
12.03.2024. године

                                           Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“