САОПШТЕЊЕ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

amblem snv

На седници Српског националног већа Косова и Метохије, одржаној 09. марта 2024. године у Грачаници, поред организационих питања разматрана је и Декларација коју су учесници недавно одржаног Самита Украјине и држава Западног Балкана у Тирани усвојили.

СНВ изражава забринутост што Председник Републике Србије мимо уставних овлашћења наставља да солира у вођењу спољне политике земље, што за последицу има угрожавање безбедности и суверенитета  како Републике Србије тако и посебно Косова и Метохије.

У потписаној Декларације, између осталог, Србија се придружује осуди „агресије“ Руске Федерације на Украјину, подржава понуђену формулу мира председника Украјине, подржава право Украјине за чланство у НАТО, испољава посвећеност и спремност за учешће у истрагама и кривичном гоњењу одговорних у Руској Федерацији за наводне ратне злочине те изражава спремност за учешће у послератном опоравку и обнови Украине.

СНВ сматра да се овако прихваћени ставовима директно угрожава подршка Руске Федерације у Савету безбедности УН на поштовању резолуције 1244 и удаљава Косово и Метохија из државног суверенитета Р. Србије.

Колико је у својим антидржавним активностима далеко отишао говори и чињеница  да је председник Републике Србије потписивањем Декларације здушно бранио суверенитет и територијални интегритет Украјине, избегавајући да се у истом документу заштити и територијални интегритет и суверенитет Републике Србије на Косову и Метохији.

Такође, прихватање да свој потпис, у име Републике Србије стави на Декларацији у којој је првопотписана Вјоса Османи, председница тзв. независне државе Републике Косово (без звездице), као равноправног учесника Конференције, председник Републике Србије је  на  врло смишљен начин „протурио“ пристајање на де факто признавање и заокруживање независности тзв. Косова и „навикавање“ грађана Републике Србије на нови статус ове вештачке творевине и наставио противустване активности који воде ка коначној издаји наших националних и државних интереса!

Овим је председник Републике Србије због својих противуставних  активности, обмана и лажи, коначно изгубио и законски и морални кредибилитете да настави да управља државом и народом.

СНВ позива надлежне државне органе да енергичном применом закона зауставе противуставно и протиивзаконито деловање  Председника Републике  Србије.и његову издају националних и државних интереса и даље угрожавање безбедности и државног суверенитета Републике Србије.

У Грачаници 10. 03. 2024. године
Информативна служба СНВ Косова и Метохије