Придњестровље тражи помоћ од Русије услед економских изазова

pridnjestrovlje
ТИРАСПОЉ – Конгрес непризнате Придњестровске Молдавске Републике усвојио је данас резолуцију којом се тражи помоћ од Русије услед економских изазова.

„Прихватити апел Савету Федерације и Државној Думи Руске Федерације са захтевом да се спроведу мере за заштиту Придњестровља у контексту све већег притиска Молдавије, узимајући у обзир да више од 220.000 руских држављана борави на територије Придњестровске Молдавске Републике и позитивно искуство када је реч о деловању руских мировних снага на Дњестру“, наводи се у резолуцији, преноси РИА.

Додаје се да је непризната ПМР суочена са економским, социјалним, хуманитарним и војно-политичким изазовима и претњама без преседана.

Поред тога, у тексту резолуције истиче се да је Молдавија „интензивирала примену блокада и рестриктивних мера усмерених на подривање економског потенцијала, рушење темеља независности и државности, наметање туђих вредности које су у супротности са историјском истином и основама идентитета јединственог мултинационалног придњестровског народа“.

„Тренутна критична ситуација захтева хитну и максимално активну међународну интервенцију како би се спречила ескалација тензија и спречило да ситуација прерасте у кризу“, поручују се у резолуцији.

Додаје се да ће се ПМР борити за „сопствени идентитет, права и интересе придњестровског народа, као и да неће одустати од њихове заштите, упркос свим облицима уцена и спољних притисака“.

Придњестровље, где претежно живе Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада Совјетског Савеза, плашећи се од потенцијалног придруживања Молдавије Румунији, наводи руска агенција.

Извор:
РТВ