Медији: Хути оштетили подводне комуникационе каблове који повезују Европу и Азију

crveno more

Јеменски Хути оштетили су четири подводна кабла који повезују Европу, источну Азију, Африку и арапске земље, пише израелски лист Globes.

„Четири подводна комуникациона кабла оштећена су у Црвеном мору између Џеде у Саудијској Арабији и Џибутија у источној Африци“, наводи се у чланку.

Наводно, иза напада стоји јеменски покрет „Ансар Алах“, али лист не даје никакве доказе и не позива се ни на какве конкретне изворе. Када је напад извршен, такође није прецизирано.

Како преноси Globes, оштећене комуникације припадају компанијама AAE-1, Seacom, EIG and TGN. Напад је изазвао озбиљне кварове на мрежама, највише су страдали корисници из држава Персијског залива и Индије. Али штета се у чланку назива некритичном, јер кроз регион пролазе и други каблови који повезују исте земље.

Поправка каблова ће трајати најмање осам недеља, а постоје ризици од напада Хута, закључује лист.

Хути, који контролишу већи део јеменске обале Црвеног мора, након ескалације блискоисточног сукоба почели су да нападају бродове повезане са Израелом, што је изазвало нагло смањење поморског транспорта кроз Суецки канал.

Истовремено, покрет „Ансар Алах” је навео да на тај начин помажу Палестинцима, а својим деловањем не ометају слободу пловидбе у Црвеном мору. Арапске и муслиманске земље су више пута упозоравале Вашингтон да ће безусловна подршка акцијама Израела у Појасу Газе довести до ширења сукоба на цео регион.

Извор:
НСПМ