Кремљ: Ако западне војске уђу у Украјину, директан сукоб Русије и НАТО ─ неизбежан

kremlj-

У случају уласка западних снага у Украјину неће бити речи о вероватноћи, већ о неизбежности директног сукоба Русије и НАТО, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона да се не може искључити могућност слања снага у Украјину како Русија не би добила рат.

Песков је истакао да је Кремљ је обратио пажњу на изјаву председника Француске Емануела Макрон да се у Европи дискутовало о слању војника у Украјину, а његов став о наношењу стратешког пораза Русији у Украјини је Москви такође добро познат.

„Генерално, овде је сама чињеница да се разматрала могућност слања неких контигената чланица НАТО у Украјину, наравно, веома важан нови елемент. Сви остали елементи из говора председника Француске су већ познати и ми смо их већ примили к знању“, истакао је Песков, преноси Спутњик.

Он је додао и да су руске власти приметиле да је веома широк дијапазон мишљења на ову тему, као и да заправо, консензуса нема.

Према његовим речима, један број земаља које учествују на догађају у Паризу задржавају „прилично трезвену процену потенцијалних опасности услед оваквих поступака и потенцијалне опасности због директног увлачења у горући сукоб“.

„То, наравно, апсолутно није у интересу ових земаља. Оне морају бити свесне тога“, истакао је Песков.

Подсетимо, председник Француске је на прес конференцији после састанка посвећеног подршци Украјине изјавио да се не може искључити могућност слања снага у Украјину, мада о томе нема консензуса међу европским лидерима.

Претходно, изјава француског председника Емануела Макрон да се не може искључити могућност слања снага у Украјину како Русија не би добила рат изазвала је буру реакција међу опозиционим политичарима у Француској.

Извор:
ИН4С