Шокантна освета Москве: У Русији почео процес отказивања споразума о уједињењу две Немачке

Russian President Vladimir Putin gestures as he speaks during a meeting with Russian war correspondents who cover a special military operation at the Kremlin in Moscow, Russia, Tuesday, June 13, 2023. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

У Савету Федерације подржана је идеја о денонсацији споразума из 1990. године са Немачком

Чланови Савета Федерације подржали су денонсацију споразума „Два плус четири“ из 1990. године са Немачком.

Денонсација је правни термин који означава једнострано раскидавање међународног уговора од стране једне уговорне стране. То значи да земља која жели да изађе из споразума формално обавештава друге потписнице о својој намери да више не буде део тог уговора.

Сенатор Сергеј Цеков је за РИА Новости изјавио да Берлин игнорише одредбе споразума из 1990. године који је омогућио уједињење Немачке, те да због тога треба денонсирати овај документ.

„Немачка једноставно игнорише одредбе споразума“, рекао је Цеков.

Споразум „О коначном уређењу у односу на Немачку“ познат је и као споразум „Два плус четири“.

12. септембра 1990. године у Москви су га потписали СР Немачка и ДДР, као и СССР, САД, Француска и Велика Британија. Документ је ступио на снагу у марту 1991. године.
За денонсацију споразума је апеловао и председник немачке национално-културне аутономије Крима, Јуриј Гемпел. Он је за РИА Новости изјавио да се овај споразум „фактички не реализује и да подлеже денонсацији“. Према његовим речима, ово мишљење дели цела немачка заједница на полуострву.

Кримски Немци су посебно незадовољни тиме што њихова домовина „није стекла потпуни суверенитет над својим унутрашњим и спољним пословима“, што је прописано у члану седам.

Председник аутономије је подсетио да је споразум утврдио чврсту основу за стварање праведног и поузданог мирног поретка у Европи, укључујући и усвајање ефикасних мера за контролу наоружања, разоружање и јачање поверења.

Садашње власти Немачке су „потпуно погазиле обећања која су дали њихови претходници“, закључио је саговорник агенције.

Извор:
WEBTRIBUNE