НИКОЛИЋ: Спремни смо још много тога да препустимо Приштини

Serbian  president Tomislav Nikolic, center, is welcomed by Slovenian  president Borut Pahor, right and his Croatian counterpart Ivo Josipovic, left, in Brdo, Slovenia, Thursday, July 25, 2013, at the beginning of a regional political summit called Brdo Process. (AP Photo/Darko Bandic)

НА БРДУ КОД КРАЊА БИЛА И ЈАХЈАГА, А ОН ГОВОРИО О „БУДУЋНОСТИ ОДНОСА СРБИЈЕ И КОСОВА

  • Негде ћемо морати да станемо и да видимо шта смо урадили, да ли нам грађани живе боље и да ли је оно што смо одвојили Приштини као своје надлежности и што ћемо им дати уставним законом довољно или није
  • ФАКТИ: Било би добро да Николић објасни Србији како то, и зашто, он, Дачић и Вучић „суштинској аутономији“ дадоше право на војску (па и да закључује војне споразуме са сувереним државама), да ни у чему не живи по законима Србије и да има свој потпуно одвојени пут ка ЕУ? Бар да објасни, а заправо – да положи рачун

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је данас да ће Србија и у будућности видети Косово као суштинску аутономију, да је спремна да још неке надлежности препусти Приштини, али да никада неће бити спремна да призна независност или потпише било какав споразум који би омогућио Косову да буде чланица УН.

Николић је новинарима на Брду код Крања, одговарајући на питање како види будућност односа Србије и Косова, одговорио:

„Управо овако – разговараћемо, договараћемо се, они ће да тврде да је то држава, ми их гледамо као суштинску аутономију. Спремни смо још много тога да препустимо Приштини, али негде ћемо морати да станемо и да видимо шта смо урадили, да ли нам грађани живе боље и да ли је оно што смо одвојили Приштини као своје надлежности и што ћемо им дати уставним законом довољно или није.“

„Даље од тога не можемо“, нагласио је Николић.Он је рекао да управо тако у свим разговорима са представницима ЕУ Београд тражи да Брисел не поставља услове признавања независности или било какав споразум којим би се Косову признало право да буде, на пример, чланица УН.

„Србија то једноставно не може, и не знам која држава у свету би могла“, навео је он.

На питање да ли има проблем што и косовска предсеница Атифете Јахјага присуствује скупу, председник је рекао да „нема право да има свој проблем“, јер су се Београд и Приштина договорили да Приштина учествује на регионалним скуповима.

„Видели сте и сами да није било представљања. Ја сам ту да испуњавам оно што Србија одлучи и о чему се Србија договори, то је народна скупштина усвојила. Моје је било да овде учествујем како овај скуп не би прошао без Србије“, казао је Николић.

ФАКТИ.ОРГ