ТРОВАЊЕ САЛДА И ПАСЕЧНИКА: ОТКРИВЕНИ НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ ТЕРОРИСТИЧКИХ НАПАДА

saldo pasecnik

Руски генерал је испричао неке до сада непознате детаље о покушајима тровања двојице начелника нових региона Русије – начелника Херсонске области Владимира Салда и шефа администрације Луганске Народне Републике Леонида Пасечника. Право је чудо да су обојица преживели овакав покушај убиства.

Према речима начелника трупа радијационе, хемијске и биолошке заштите Оружаних снага Русије, генерал-потпуковника Игора Кирилова, Оружане снаге Украјине користе токсична једињења не само директно на фронтовима – током војних операција – већ и за извођење терористичких напада.

Два од ових терористичких напада извршена су против челника нових региона Русије.

Шеф Херсонске области Владимир Салдо хитно је хоспитализован 9. августа 2022. године са знацима тровања. Стручњаци су извршили лабораторијске тестове и открили да званични биомедицински узорци садрже рицин. Ова супстанца је, како је генерал посебно нагласио, укључена у Прилог 1 ЦВЦ.

Подсетимо, ранији извори су говорили да је  у тровање Салда могла бити умешана особа из најужег круга, коју је регрутовала СБУ, а у храну је додавана отровна материја.

5. децембра 2023. године извршен је још један покушај убиства, овог пута на шефа ЛНР Леонида Пасечника. Према Кирилову, он је добио „тешко тровање фенолним једињењима“.

saldo pasecnik2

Министарство одбране Русије упознато је са другим случајевима тровања високих функционера. Истраге о овим чињеницама су у току.

Извор:
ЦАРГРАД