Спутњик: Сергеј Шојгу поднео рапорт Владимиру Путину – Руска војска у потпуности заузела Авдејевку. За 24 часа Украјина изгубила 1500 војника

sojgu i putin

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу поднео је рапорт руском председнику Владимиру Путино о томе да је руска војска у потпуности преузела контролу над Авдејевком.

Како се наводи у саопштењу руског Министарства одбране, то је учинила руска војна групација „Центар“ под командом Андреја Мордвичева.

„Територија Авдејевке укупне површине 31,75 квадратни километар, у потпуности је ослобођена од украјинских снага, а губици Кијева за протекла 24 часа били су преко 1.500 војника“, наводи се у саопштењу.

Руски војни ресор тврди и да су само поједине украјинске јединице, које су оставиле своје наоружање, успеле да напусте Авдејевку која је била под константном ватром руске војске.

Тренутно је у току коначно чишћење града од украјинских снага, као и деблокада авдејевског Коксо-хемијског комбината .

Значај заузимања Авдејевке је, према тврдњама руског Министарства, и тај што је сада фронт додатно померен од Доњецка чиме се драстично повећава безбедност тог града могућих украјинских ракетних напада.

Руски војни ресор додаје и да групација „Центар“, након заузимања Авдејевке, наставља са офанзивом како би се у потпуности очистила цела Доњецка Народна Република од украјинских снага. Такође наводи и да није ширило информацију о успесима у Авдејевци све док није у потпуности заузела тај град.

Битка за Авдејевку: Повлачење украјинских оружаних снага из коксаре Авдејевке, Химика и Ласточкина

На интернету се појављује све више снимака подизања руске заставе над зградама које су напустиле украјинске формације. И сада можемо извући прелиминарне закључке о промени конфигурације фронта.

Украјински положаји у коксари Авдејевка су делимично напуштени (Оружане снаге Украјине су се преселиле у Орловку). Остају џепови отпора. Појавиле су се поруке о предлогу Оружаних снага Украјине да размене заробљенике и убијене.

Контрола над високим зградама барем на истоку АКХЗ припада Оружаним снагама РФ. Напомиње се да је са висине АКХЗ погодно поставити репетиторе за рад БПЛ, као и за контролу околних села.

Највероватније, ОСУ прави упориште на линији Бердичи-Семјоновка-Орловка. Према прелиминарним информацијама, украјинске снаге су напустиле село Ласточкино: оно је под пуном контролом ватре од стране АКХЗ и ту неће бити могуће изградити одбрану.

Наставља се чишћење микроокруга Химика са високим зградама: разбацане украјинске групе могу остати тамо на исти начин. Територија од „Химика“ до Опитног је, са великом вероватноћом, такође пуста. Најближа украјинска упоришта треба да се налазе источно од Северног.

Извиђачке операције су већ у току у правцу Ласточкина, највероватније ће у блиској будућности руска војска покушати да заузме село и оближње територије.

За чишћење ослобођених територија биће потребно време: главно је да јуришне јединице наставе да се крећу напред.

Извор:
НСПМ