Холандија је донела закон о еутаназији болесне деце против њихове воље

У Холандији лекари могу да убијају неизлечиво болесну децу

У Холандији лекари могу да убијају неизлечиво болесну децу

Деца за која се сматра да „безанадно и неподношљиво пате” могу бити убијана на основу одлуке родитеља и лекара, чак и у случајевима када се сама деца са тим не слажу.

У Холандији је ступио на снагу закон према којем деца узраста од једне до 12 година могу бити еутаназирана чак и против њихове воље.

Деца за која се сматра да су „безнадежно и неподношљиво пате“ могла су да буду убијана на основу одлуке родитеља и лекара, чак и у случајевима када се сама деца са тим не слажу.

Нове смернице Министарства здравља земље наводе да „треба тражити мишљење детета, колико год је то могуће, на начин који одговара дететовом разумевању и узрасту“, иако родитељи могу одлучити да се њихово дете еутаназира у консултацији са лекаром, „ чак и ако дете не жели или не може да пристане“.

Земља је раније дозвољавала еутаназију за децу старију од 12 година, као и за бебе млађе од годину дана, које би могле да буду убијене ако се њихови родитељи и лекари сложе да је њихова болест означена као неизлечива или да се „суочавају са озбиљном патњом“.

Док Министарство здравља очекује да ће нова правила утицати само на „малу групу“ случајева – око пет до 10 деце годишње – противници закона верују да „не постоји ништа што би спречило да се измакне контроли“.

Раније је СПЖ писао да су бивши премијер Холандије и његова супруга извршили заједничку еутаназију.

Извор:
СПЖ