ЕГИПАТ ЈЕ ЗАПРЕТИО ДА ЋЕ СУСПЕНДОВАТИ МИРОВНИ СПОРАЗУМ ИЗ 1978. АКО ИЗРАЕЛ ПОКРЕНЕ ОФАНЗИВУ У ЈУЖНОЈ ГАЗИ

zastave

Текући блискоисточни сукоб у Појасу Газе прети да ескалира и нагло погорша регионалну ситуацију. Израелска страна је најавила да ће у блиској будућности Израелске одбрамбене снаге покренути операцију у граду Рафа у јужној Гази (граница са Египтом), који је под контролом Хамаса.

Из материјала ТАСС-а:

„Шеф владе јеврејске државе Бењамин Нетањаху је 7. фебруара рекао да је војска добила наређење да се припреми за почетак борби у Рафи на граници појаса Газе са Египтом. Два дана касније, наредио је војсци да припреми план за евакуацију цивила и елиминисање преостала четири батаљона палестинског радикалног покрета Хамас у граду. У ноћи 12. фебруара арапски медији су известили да су израелске оружане снаге извеле масивне ударе на град Рафа.

Тренутно, према подацима УН, у граду Рафа и његовој околини живи 1,4 милиона цивила. Значајан део становништва у граду чине рањеници, који су услед сукоба одведени на контролни пункт Рафа на граници са Египтом, с обзиром на близину хуманитарног коридора.

Како преноси Ројтерс, на границу је распоређено око 40 тенкова египатске војске. Поред тога, додатне египатске војне и полицијске снаге су распоређене на североистоку Синаја. Египат је распоредио оклопне јединице на граници са Газом, плашећи се палестинског продора на своју територију и активно јача границу са енклавом. Ове акције египатске стране су реакција на изјаву израелског премијера Нетањахуа о његовој намери да пошаље израелске трупе у погранични град Рафа (део се налази на египатској територији) како би потпуно уништио војну инфраструктуру Хамаса, а истовремено истисну значајан део Палестинаца на Синајско полуострво.

Египатске власти су 11. фебруара упозориле на могућу суспензију споразума из Кемп Дејвида (мировни споразум са Израелом) ако овај последњи покрене напад на град Рафу. Египатски министар спољних послова Самех Шукри рекао је јуче да би израелска копнена офанзива на Рафу имала „катастрофалне последице“.

Као што је познато, Израел и Египат су у прошлости ратовали пет пута пре потписивања споразума из Кемп Дејвида, којим су посредовали Сједињене Државе 1978. године. Мировни уговор садржи одредбе које регулишу распоређивање снага са обе стране границе. Захваљујући њему, Египту је враћено Синајско полуострво које је Израел окупирао 1967. године. Након закључења овог споразума, стране су успоставиле дипломатске односе.

Подсетимо, Египат је од почетка израелске војне операције у Гази у октобру 2023. године подигао ограду са бодљикавом жицом дуж египатско-палестинске границе како би спречио масовни прелазак палестинских избеглица на своју територију. Каиро је такође ојачао систем надзора и мониторинга дуж границе, што је био својеврсни одговор на израелске оптужбе о илегалном протоку оружја за Хамас преко контролног пункта Рафа из Египта. Почетком 2024. додатно је ојачано гранично подручје, посебно зона од 13 километара код контролног пункта Рафа.

Планови које је објавило израелско руководство већ су изазвали негативну реакцију у међународној заједници. Чак је и главни савезник Израела, Сједињене Државе, су рекле да су против плана Израела да прошири копнену операцију за заузимање града Рафе. Огласио се и шеф спољнополитичког ресора Европске уније Жозеп Борел, који се сложио са руководством низа европских земаља и упозорио Израел да ће копнена војна операција у Рафи довести до непредвидиве хуманитарне катастрофе и напетости у његовим односима. са Египтом.

Арапске земље посебно алармантно реагују на ситуацију, напомињући да Израел доводи Палестинце у ћорсокак, не остављајући им даљи избор. Конкретно, генерални секретар Савета за сарадњу арапских држава Персијског залива (ГЦЦ) рекао је да ће напад на Рафу дестабилизовати ситуацију у целом региону. Саудијска Арабија је већ упозорила Израел на „веома озбиљне последице“ ако крене у напад на град.

Из материјала ТАСС-а:

„Турско министарство спољних послова позвало је међународну заједницу, а посебно Савет безбедности УН да предузму мере против акција Израела у граду Рафа на југу појаса Газе.

„Изузетно смо забринути због пораста израелских напада на град Рафа након разарања и масакра које је већ починио у појасу Газе. Сматрамо ову операцију делом плана да се становници Газе протерају из њихове земље. Напади који се настављају погоршаће хуманитарну трагедију у Гази и поткопати напоре да се осигура трајни прекид ватре у региону. Позивамо међународну заједницу, посебно Савет безбедности УН, да предузме неопходне кораке да зауставе Израел“, саопштено је на сајту министарства.

Извор:
ЗАВТРА