Сабор Св. Горе Атос: закон о геј браковима претња целом човечанству

atos-manastir

Желећи да обезбеди принцип „равноправности“ кроз институцију „брака“ између особа истог пола, па чак и заштиту од дискриминације, законодавство нарушава основне принципе људског постојања и убија могућност живота и природни развој детета. Тиме не само да је људска породица распуштена, већ и целокупно људско постојање.

На ванредној седници Двоструког сабора Свете Горе, која је одржана 8. и 9. фебруара, осуђени су планови за легализацију геј-бракова и оцењени су као деструктивни за читаво човечанство. „Нису само Јеванђеље и грчко друштво погођени. Сва Божија креација се деконструише“, каже се у саопштењу скупштине. Ванредни сабор је закључио да су геј бракови „неспојиви са православном хришћанском вером“. Сабор је такође позвао све хришћане да се успротиве овом закону и не подрже легализацију геј-бракова.

Tекст саопштења са Свете Горе Атос:

Поводом подношења предлога закона „Равноправност у грађанском браку – измена Грађанског законика и других одредби”, за гласање у грчком парламенту, 40 игумана и представника Светих манастира Атоса састало се данас, 8.2.2024. у Кариесу, због велике и посебне озбиљности теме. Ово саопштење упућује се сваком добронамерном човеку који жели да се солидарише са стрепњом и борбом Цркве да заштити срж људског живота.

Законодавство, како се и предлогу закона каже, желећи да обезбеди принцип равноправности кроз институцију „брака“ између особа истог пола, па чак и заштиту од дискриминације, нарушава основне принципе људског постојања и убија могућност живота и природни развој детета. Тиме не само да је људска породица распуштена, већ и целокупно људско постојање.

Како живот функционише? Свако од нас потиче од мајке и оца, по Христовом одговору: „Нисте ли читали да је њих Творац од почетка створио мушко и женско?“ (Мт. 19,4). Институција „брака“ између особа истог пола је преокрет хришћанског брака и институције породице и одбачена је целокупном црквеном традицијом и третира се са покајањем, што је промена начина живота.

Такође, ембрион се носи девет месеци и роди се. Новорођени човек је најрањивије новорођенче од свега створеног. Не може ништа. Ако мајка не брине о њему, не доји га, он умире… Бог даје одговорност родитељима да сарађују у формирању бебе и тако постану саствараоци са Богом. Ако новорођенче скрене поглед ка мајци која жели да буде дојена, а на њеном месту је неко други, то збуњује дете – оно се изобличава и обешчашћује. Дужност поштовања према новом створењу захтева жртву да би оно могло нормално да се развија, да би уживало у свом животу. Не постоји други пут за људско уједињење и развој.

После девет месеци, он се рађа у ширу материцу, која је породично окружење, а у породици почиње још једно стварање човека, дете. Своју мајку познаје као жену која га доји и храни својим млеком и брине о њему. Познаје свог оца као човека који га воли и брине о њему на свој начин. Духовну и физичку снагу добија из узајамног поштовања оца и мајке како би прешао у другу фазу, која прелази у детињство, улази у адолесценцију, слободно се креће у друштву и прихвата вођство своје културе и свог места у њој.

Бог ствара човека да живи, а не да умре; да не умре у утроби своје мајке, ни у утроби детињства, ни у утроби историје. Он учествује у чуду живота, да живи и да се узнесе у живот вечни. А то је, благодаћу Духа, оно што Црква чини, кроз шта се „целина обнавља и божански“. И ово чини коначну материцу, која обликује човека и припрема га да се роди у царству нове политике, у „шаторима“ вољених и жељеној слободи будућег доба. То је сврха и разлог због којег је Бог створио свет и човека. Они који су ослобођени и рођени изван утробе историје, односно у благодати вечног живота, постоје, моле се и држе све нас у животу, и чине Северњачу на коју је човечанство усмерено.

Покушај охолости, у изворном смислу те речи, представља порицање људског постојања, рушење темеља здања човечанства. Није погођено само Јеванђеље и грчко друштво. Сва креација се деконструише.

Без обзира да ли сте верник или неверник, родићете се на исти начин. Када то промените, одлучујете о спорој али сигурној смрти човечанства.

Када се мушкарац и жена венчају у Цркви, добијају благослов Цркве и жеље за много деце и учешће у стварању. Прави карактер брака се јасно открива присуством Христа на венчању у Кани.

Геј „брак“ који се данас промовише води у ћорсокак. Створења се спремају да буду рањена, инвалидна. Зато треба поштoвати људску природу. Оно што је рођено из мајчине утробе, без обзира на расу, језик и веру, мајка треба да негује. Ове мисли нису производ маште, већ су засноване на Светом писму и Делима апостола, на Предању и одлукама Светих Отаца, који су утврдили појмове за Православну веру и свете каноне који одређују границе у којима се морају кретати сви њени чланови.

Апостол Павле је посебно јасан када наглашено каже: Зар не знате да неправедници неће наследити Царство Божије? Не заваравајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни женствени, ни људи који злостављају себе, ни лопови, ни среброљуби, ни пијанице, ни грдници, ни изнуђивачи, неће наследити Царства Божијег (1. Кор. 6: 9-10).

Истовремено, Црква наставља своју мисију пастира, исцељује, како би сви верни живели у заједници са Христом и својом браћом, одликујући се несебичном љубављу и братством. Бог нас све воли, праведне и неправедне, свеце и грешнике. Исто чини и Црква, не искључујући никога, што је видљиво кроз историју црквеног живота и људских слабости.

Срамота је за оне који праве ове планове и сматрају овакав развој догађаја природним. Охрабрујемо и хвалимо оне који више воле глас савести над било којом партијском дисциплином и сапутници су у њиховој борби.

Међутим, постоји здравље живота људског тела које одбацује све ове елементе који покушавају да измене право постојање човека. Постоји Онај Који управља свиме – Онај Који је створио свет и човека, да живе у вечности и да постоје. Он постоји и штити нас, представљајући се као слаб и непостојећи. Сви они који желе да промене своје животе ће наићи на Њега.

Можда не схватају да сва та журба и инсистирање на доношењу закона открива слабост и на рачун људи које наводно желе да заштите.

Само из поштовања према овим људима изражавамо и истичемо принципе живота. То је велики злочин. Они нарушавају људску природу јер, у суштини, заустављају природни развој и несвесно уништавају човека.

Али постоји Онај Који је све створио из љубави и мудрости и заобилази наше слабости и води све ка добром крају.

Сви представници и игумани 20 Светих и Преподобних манастира Свете Горе у ванредном Двоструком сабору.

***

Одлука ванредног Сабора Свете Горе ће вероватно имати утицај на односе између Свете Горе и остатка света. И Свети синод Грчке Православне Цркве и проширени Архијерејски сабор, као и 140 грчких православних удружења, такође су осудили намеру грчке државе да легализује геј-бракове. Државни органи су изразили намеру да наставе са својим плановима, упркос гласу Цркве.

За Фондацију „Пријатељ Божији“: Ставро Василидос

Извор:
ПРИЈАТЕЉ БОЖИЈИ