Би-Би-Си: Пронађено тело шестогодишње девојчице из Газе. Уз њу су пронађена и тела њених рођака, као и болничара који су покушали да је спасу

hind radzab

Шестогодишња палестинска девојчица, чији врисак и позив у помоћ је чуо цео свет, пронађена је мртва. Уз њу су пронађена и тела њених рођака, као и болничара који су покушали да је спасу, објавио је ББЦ.

Хинд Раџаб је 29. јануара бежала из града Газе са својом тетком, течом и трима рођакама, када је аутомобил у којем су се налазили наишао на израелски тенк.

Израелске снаге пуцале су по аутомобилу, а како се да закључити на основу аудио снимка разговора девојчице и оператера хитне службе, шестогодишњакиња је једина преживела напад. У тренутку позива наводно се скривала међу телима убијених рођака.

Њен позив у помоћ прекинут је пуцњима, чује се на снимку који је објавио Црвени полумесец.

Медицински тим палестинског Црвеног полумесеца успео је у суботу да дође до места где се аутомобил с девојчицом налазио, а које је до тада било затворено као активна борбена зона.

Аутомобил у којем се породица налазила био је потпуно уништен, а бочна страна пробушена метковима.

Један болничар је рекао новинарима да је девојчица Хинд била међу шест тела која су пронађена у аутомобилу, а на свима су биле прострелне ране и повреде настале гранатирањем.

Неколико метара даље пронађено је још једно уништено возило, потпуно изгорело, с мотором који је испао на земљу. Према наводима Црвеног месеца, у питању је возило Хитне помоћи које је било послато по Хинд. Оба члана медицинске екипе убијена су у гранатирању амбулантних кола, саопштио је Црвени полумесец, а преноси ББЦ.

Црвени полумесец је оптужио израелске снаге за намерно гађање возила Хитне помоћи. Из ове организације су реки за ББЦ да је акција спасавања девојчице била координирана са израелском војском од које су добили „зелено светло“ да крену и уђу у борбену зону како би „извукли“ дете.

„Екипа је по доласку потврдила да могу да виде аутомобил у којем је Хинд заробљена и да могу да виде њу. Последња ствар коју смо чули је непрекидна пуцњава“, рекао је за ББЦ портпарол Црвеног полумесеца Нибал Фарсак.

Снимак девојчициног разговора с оператером Хитне помоћи, који је у јавност изнео Црвени полумесец, покренуо је кампању којим се захтева да се истражи шта се с девојчицом десило.

Хиндина мајка је за ББЦ рекла, пре него што је тело пронађено, да очекује да јој се ћерка врати „сваке секунде, сваког тренутка“. Сада захтева одговорност за оно што се десило.

ББЦ је двапут од израелске војске затражио детаље о војној операцији која се тог дана водила у области у којој је Хинд убијена, као и о нестанку девојчице и амбулантним колима која су кренула по њу, али је одговор био да још све проверавају.

Правила рата предвиђају да медицинско особље не сме бити мета у конфликту и мора бити заштићено, а да се повређенима мора омогућити медицинска нега.

Израел је раније отпужио Хамас да користи амбулантна возила за транспорт оружја милитантима који се боре против израелских снага.

Извор:
РТ