Владимир Путин у интервјуу Такеру Карлсону: Стратешки пораз Русије немогућ. Запад мисли да су борбена дејства у Украјини заувек одвојила један део руског народа од другог, али ће до поновног уједињења доћи. Срби су посебан и нама близак народ

taker putin

Русија и Украјина ће се пре или касније договорити, саопштио је руски председник Владимир Путин у интервјуу Такеру Карлсону. Он је рекао да жели да се ситуација у Украјини реши путем преговора.

По његовим речима, Украјинци се и даље осећају као Руси, а то што се дешава је елемент грађанског рата.

Запад мисли да су борбена дејства у Украјини заувек одвојила један део руског народа од другог, али ће до поновног уједињења доћи, објаснио је руски лидер.

Државни удар у Украјини 2014. године извела је оружана опозиција уз подршку ЦИА, казао је Путин.

„Технички, урадили су све како треба, постигли шта су хтели – променили су власт. Али са политичке тачке гледишта, ово је огромна грешка. Овде, наравно, политички врх није функционисао како треба. Политички врх је требало да види до чега би то довело“, рекао је председник.

Украјина је донела одлуку да одустане од преговора са Русијом по налогу из Вашингтона, сада САД треба да исправе ту грешку. Како је истакао: Украјина је почела рат, циљ Русије је да га заврши.

„Русија за сада није постигла циљ специјалне војне операције, јер је један од њих – денацификација: забрана различитих неонацистичких покрета“, објаснио је он.

НАТО може да призна контролу Русије над новим територијама, постоје опције, ако постоји жеља.

„Запад је почео да схвата да је немогућ стратешки пораз Русије – нека размисле шта даље да се ради, ми смо спремни за дијалог“, поручио је Путин.

Русија је 2014. године била приморана да узме Крим под своју заштиту, јер је полуострво било у опасности, објаснио је он.

Изјаве да ће Американци морати да ратују са Русијом ако се обустави помоћ Кијеву јефтина су провокација, рекао је руски лидер.

Он је подсетио да је Русија прошле године постала постала прва економија у Европи, без обзира на све санкције и ограничења.

Владимир Путин и Такер Карлсон: Русија није могла да не устане у одбрану Срба

Русија није могла да не устане у одбрану Србије током ратова у бившој Југославији, изјавио је председник Руске Федерације Владимир Путин у интервјуу са Такером Калрсоном који је цео свет ишчекивао.

„Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима; нисмо могли да не станемо у одбрану Срба, јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама“, рекао је Путин коментаришући како је НАТО прекршио обећање Русији да се неће ширити на исток, а што је у сржи текућег конфликта с Украјином.

Како је рекао, САД су се упркос томе одлучиле на кршење међународног права и бомбардовање Београда.

„Тиме су САД отвориле Пандорину кутију. Штавише, шта је речено када је Русија протестовала и изразила своје негодовање? Повеља УН и међународно право су застарели. Сада се сви позивају на међународно право, али су тада почели да говоре да је све застарело“, рекао је Путин.

Руски председник истиче да је његова земља добровољно пристала на распад Совјетског савета, у нади да ће после 1991. бити добродошла у „братску породицу цивилизованих народа“, али напомиње да се „ништа слично није десило.

„Преварили сте нас. Обећање је било да се НАТО неће ширити на исток, али то се догодило пет пута. Било је пет таласа експанзије. Све смо то толерисали. Покушавали смо да их убедимо“, наводи руски председник, уз подсећање да је и лично у Конгресу САД пружао руку пријатељства уз речи „Бог благословио Америку“.

Запад је почео да схвата да је немогућ стратешки пораз Русије

Запад је почео да схвата да је немогућ стратешки пораз Русије, рекао је руски лидер Владимир Путин у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону.

Како је рекао, западне земље су до сада говориле: морамо да постигнемо стратешки пораз Русије, пораз на бојном пољу.

„Али сада, очигледно, долази до спознаје да то није лако урадити, ако је уопште и могуће. По мом мишљењу, то је немогуће по дефиницији, то се никада неће догодити. Чини ми се да то почињу да схватају они који контролишу власт на Западу. Али ако је то тако и ако су то схватили, сада размислите шта даље. Ми смо спремни за тај дијалог“, поручио је Путин.

Он је поновио да је уверење Запада да се Русија може победити на бојном пољу – илузија.

„То је био општи став. Сви су из неког разлога имали илузију да Русија може бити поражена на бојном пољу – из уображености, а не због тога што су много паметни“, рекао је руски лидер.

„То што су се украјинске власти повиновале захтеву или наговарању бившег премијера Велике Британије, Џонсон, чини ми се да је то глупо и веома тужно. Као што је рекао Арахамија (лидер фракције ‘Слуга народа’ у парламенту Украјине Давид Арахамија) – ‘још пре годину и по могли смо да обуставимо та борбена дејства, да обуставимо тај рат, али су нас Британци наговорили и ми смо одустали од тога’. Где је сада Џонсон? А рат се наставља“, приметио је Путин.

НАТО застрашује своје становништво

„Они говоре о томе, покушавају да застраше своје становништво измишљеном руском претњом. То је очигледна чињеница. И људи који мисле својом главом, аналитичари, они који се баве правом политиком, паметни људи – они добро разумеју да је то лаж. Руска претња се надувава“, оценио је Путин.

Руски лидер је приметио да земље НАТО желе да преговарају са Русијом о насталој безбедносној ситуацији, али не знају и не могу да схвате како.

Он је додао да су страшне приче о Русији, које причају западне земље, потребне да се од пореских обвезника извуче додатни новац за супротстављање Русији у Украјини.

Груби поступци САД према Русији доводе до супротног резултата

Америчка политичка елита не схвата да се мир мења услед објективних околности, рекао је Путин.

„Како се САД прилагођавају? Помоћу силе: санкција, притиска, бомбардовања, оружаних снага. То је повезано са бахатошћу. Људи у вашој политичкој елити не разумеју да се мир мења услед објективних околности и да треба исправно, на време доносити праве одлуке да би се задржао ниво, па чак и ако желите – ниво доминације“, рекао је руски лидер у интервјуу Такеру Карлсону.

Путин је истакао да такви груби поступци, између осталог и против Русије, доводе до супротног резултата.

„То је данас већ постало очигледно“, нагласио је он.

Русија испред САД у прављењу хиперсоничних система

Путин је такође саопштио да се руски хиперсонични ударни системи стално усавршавају. Међутим, како је додао, прављење тог оружја било је изнуђен одговор на поступке Запада.

„Направили смо хиперсоничне системе, и то интерконтинеталног домета, и настављамо да их развијамо. Када је реч о хиперсоничним ударним системима, претекли смо све – и САД и друге земље. Свакодневно их побољшавамо“, поручио је Путин.

Увлачење Руске Федерације у глобални рат противно је здравом разуму, то ће читаво човечанство довести на ивицу уништења

Увлачење Руске Федерације у глобални рат противно је здравом разуму, то ће читаво човечанство довести на ивицу уништења, рекао је руски председник Владимир Путин у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону, који је објављен на његовом сајту.

Током интервјуа, Карлсон је питао Путина да ли Русија има територијалне претензије према неким државама на континенту.

„То је апсолутно немогуће. Не морате бити неки аналитичар: противно је здравом разуму да будете увучени у неку врсту глобалног рата. Глобални рат ће довести читаво човечанство на ивицу уништења. То је очигледно“, рекао је Путин.

Током интервјуа, амерички новинар је питао Путина да ли може да замисли сценарио где би Москва послала руске трупе у Пољску.

„Само у једном случају: ако дође до напада на Русију из Пољске. Зашто? Зато што немамо интереса ни у Пољској ни у Летонији – нигде. Шта ће нам то? Ми једноставно немамо интереса. Само претње“, истакао је Путин.

Руски председник Владимир Путин сматра да је Руска Федерација могла да постане чланица НАТО-а да су и САД почетком 2000-их изразиле искрену жељу.

Путин о ступању Русије у НАТО

У интервјуу Такеру Карлсону, објављеном на сајту новинара, шеф државе је испричао како је покушао, заједно са америчким колегама, да реши безбедносне проблеме.

Путин се у интервјуу Такеру Карлсону присетио свог састанка са америчким председником Билом Клинтоном 2000. године у Кремљу.

„Поставио сам му питање: Слушај, Биле, шта мислиш, ако би Русија покренула питање уласка у НАТО, да ли мислиш да би то било могуће? Изненада је рекао: Знаш, то је интересантно, ја мислим „да”. Увече, када смо се срели на вечери, рекао је: Знате, разговарао сам са својим људима, са својим тимом – не, то је сада немогуће“, пренео је садржај разговора председник Руске Федерације.

„Да је он (Клинтон) рекао да, процес сближавања би почео, на крају је то (улазак Русије у НАТО – прим. ТАСС) могло да се деси да смо видели искрену жељу партнера да то ураде“, нагласио је руски лидер.

„Питали сте да ли осећам горчину од одговора. Не, то није горчина, то је само констатација чињенице. Ми нисмо млада и младожења, горчина, огорченост нису супстанце које прате такве случајеве. Ми само схватили, да нас тамо не чекају, то је све“, рекао је, одговарајући на питање зашто је, по његовом мишљењу, Запад тада „одгурнуо“ Русију.

Украјинци се и даље осећају као Руси – опет ће се ујединити руски народ

Русија и Украјина ће се пре или касније договорити, саопштио је руски председник Владимир Путин у интервјуу Такеру Карлсону. Он је рекао да жели да се ситуација у Украјини реши путем преговора.

По његовим речима, Украјинци се и даље осећају као Руси, а то што се дешава је елемент грађанског рата. Запад мисли да су борбена дејства у Украјини заувек одвојила један део руског народа од другог, али ће до поновног уједињења доћи, објаснио је руски лидер.

Руски лидер је рекао да Украјинци имају право да се сматрају засебним народом, али не на основу нацизма и нацистичке идеологије.

„Ја говорим да је то део једног руског народа, они говоре: не, ми смо посебан народ. Добро. Ако се неко сматра засебним народом, има право на то. Али не на основу нацизма и нацистичке идеологије“, поручио је Путин.

Државни удар у Украјини 2014. године извела је оружана опозиција уз подршку ЦИА, казао је Путин.

„Технички, урадили су све како треба, постигли шта су хтели – променили су власт. Али са политичке тачке гледишта, ово је огромна грешка. Овде, наравно, политички врх није функционисао како треба. Политички врх је требало да види до чега би то довело“, рекао је председник.

Украјина је донела одлуку да одустане од преговора са Русијом по налогу из Вашингтона, сада САД треба да исправе ту грешку. Како је истакао: Украјина је почела рат, циљ Русије је да га заврши.

„Русија за сада није постигла циљ специјалне војне операције, јер је један од њих – денацификација: забрана различитих неонацистичких покрета“, објаснио је он.

НАТО може да призна контролу Русије над новим територијама, постоје опције, ако постоји жеља.

„Запад је почео да схвата да је немогућ стратешки пораз Русије – нека размисле шта даље да се ради, ми смо спремни за дијалог“, поручио је Путин.

Русија је 2014. године била приморана да узме Крим под своју заштиту, јер је полуострво било у опасности, објаснио је он.

Изјаве да ће Американци морати да ратују са Русијом ако се обустави помоћ Кијеву јефтина су провокација, рекао је руски лидер.

Извор:
НСПМ