Смењен Валериј Залужни, нови командант Оружаних снага Украјине Александар Сирски

zaluzni

Председник Украјине Владимир Зеленски понудио је Валерију Залужном да „остане у тиму“

Председник Украјине Владимир Зеленски сменио је главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и на његову позицију именовао команданта копнених снага Александра Сирског.

„Од данас, нови тим преузима руководство Оружаним снагама Украјине. Именовао сам генерал-пуковника Сирског за врховног команданта Оружаних снага“, рекао је Зеленски у видео-поруци.

Министар одбране Рустем Умеров потврдио је да је донета „одлука о промени руководства Оружаних снага Украјине“, јавља ТАСС. Он се Залужном захвалио „на свим достигнућима“.

„Потребни су нам нови приступи, нове стратегије. Данас је донета одлука о потреби промене руководства Оружаних снага Украјине. Искрено сам захвалан Валерију Федоровичу за сва достигнућа и победе“, написао је Умеров на Фејсбуку.

У медијима се у последње време доста спекулисало о могућим наследницима Залужног. Као једно од главних имена помињало се управо име Александра Сирског. Међутим, британски „Тајмс“ је крајем јануара известио да је Сирски одбио предлог да замени Залужног.

Залужни: Важан и озбиљан разговор

Залужни је саопштио да је са Зеленским разговарао о новим приступима и решењима у циљу промене стратегије украјинске војске.

„Обавили смо важан и озбиљан разговор, донета је одлука о потреби промене приступа и стратегије“, написао је Залужни на Телеграму.

Он је казао да се задаци Оружаних снага у 2024. разликују од оних у претходним годинама, и захвалио колегама из Генералштаба Оружаних снага Украјине и Министарства одбране, као и кабинету Зеленског.

Зеленски Залужном понудио да „остане у тиму“

Зеленски је саопштио да се састао са Залужним, и додао да је са њим разговарао о обнови руководства војске и понудио му да „остане у тиму“.

„Сусрео сам се са генералом Валеријем Залужним. Захвалио сам му се на две године одбране Украјине. Разговарали смо о томе каква је обнова потребна Оружаним снагама, али и о томе ко би могао да буде у обновљеном руководству оружаних снага Украјине. Предложио сам да Валериј Залужни остане у тиму“, написао је Зеленски на Телеграму.

Иако председник Украјине није директно рекао да је сменио Залужног, украјински медији пишу да се то, након недеља спекулација, данас и догодило.

Раније је Зеленски, у интервјуу италијанским медијима, навео да је заиста разматрао питање смене главнокомандујућег Оружаних снага Украјине и „поновног покретања“ највиших ешалона власти.

Извор:
РТ