У Турској је византијски манастир Хора претворен у џамију

manastir hora

23. фебруара, након рестаурације, манастир ће функционисати као муслиманска џамија.

У Турској ће од 23. фебруара чувени византијски манастир Хора функционисати као џамија, преноси ортходокиа. инфо.Турски председник Реџеп Тајип Ердоган издао је одговарајући указ 2020. године, али је због рестаураторских радова отварање џамије одложено.

Председнички указ у вези са манастиром критиковала је Грчка, а осудио Унеско.

У Хори су у пуном јеку припреме за свечано отварање: на територији су се појавили специјални црвени вунени теписи за џамију, потпуно су рестаурирани јединствени мозаици и фреске унутар зграде.

Манастир Хора је најзначајнији у Цариграду после Аја Софије. Познат по својим јединственим мозаицима, манастир је подигнут у 6. веку (534. године нове ере) и један је од најстаријих споменика византијског доба.

После пада Цариграда, под султаном Бајазитом II, Османлије су га 1511. претвориле у џамију, грубо малтеришући чувене мозаике и фреске. Манастир је у овом својству коришћен 434 године. Од 1945. почиње да функционише као музеј. Турски Врховни суд је 2019. године одлучио да се манастир Хора поново претвори у функционалну џамију.

Како је пренео СПЖ, турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је одлука да се Аја Софија трансформише из музеја у џамију симбол турског доба.

Извор:
СПЖ