Наставља се прогон припадника УПЦ: Претучен митрополит Лонгин

ukraina u crkvi

Непознати нападачи су крајем јануара претукли митрополита који је 2008. године добио звање Хероја Украјине

Митрополит Лонгин канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) потврдио је данас да је крајем јануара ове године жестоко претучен након што су му на врата закуцале непознате особе које су га тукле док није изгубио свест.

Према саопштењу Вазнесенског Банченског манастира, чији је митрополит Лонгин настојатељ, напад се десио током ноћи између 21. и 22. јануара. 

Митрополит, који је, иначе, чувен по својој милости и доброти коју исказује према болесној и одбаченој деци, и који је још 2008. добио титулу Хероја Украјине, након повреда које је добио у јануару био је хоспитализован, а оперисани су му и капци, наводи се у поруци која је објављена на Фејсбуку.

Ипак, сада се, како и сам каже, осећа боље:

„Сада се осећам добро! Све остаје на милост и немилост Божију“.

Митрополит Лонгин на мети је Оружаних снага Украјине од маја прошле године због изјава о неканонској Православној цркви Украјине (ПЦУ), којима је, наводно, омаловажавао ПЦУ.

У септембру 2023. је због тих изјава оптужен за „подстицање верског непријатељства“, а већ у новембру наоружана лица упала су у његов манастир на западу Украјине и извршиле претрес.

Напади на митрополита Лонгина део су велике кампање која се у Украјини води против припадника УПЦ, због њихове – како то тврди Кијев – повезаности са Москвом и Руском православном црквом.

Локалне власти у различитим областима Украјине донеле су, подсетимо, закон о забрани УПЦ, а ова мера ојачана је крајем 2023. када су власти на нивоу државе у првом читању усвојиле нацрт закона о забрани УПЦ на територији целе земље.  

Извор:
РТ


Митрополит Банченски Лонгин је нападнут

Непозната особа је ударила митрополита банченског Лонгина у лице, услед чега је владика изгубио свест.

У ноћи 22. јануара 2024. године непозната особа је напала митрополита Банченског Лонгина и ударила епископа у лице. О томе је говорио сам митрополит Лонгин, чији је одговор објављен на Фејсбук страници манастира Банчен.

Напоменули су и да је од ударца митрополит Лонгин изгубио свест, а операција му је урађена на очним капцима.

„Три пута су покуцали на врата, а када сам их отворио, добио сам ударац. <…> Сада се осећам добро! Све остаје на милост и немилост Божијој“, додао је архијереј.

Како је пренео СПС, митрополит Лонгин је подвргнут операцији срца.

Извор:
СПЖ