У Дракулићу обиљежено 82 године од усташког злочина

Drakulici-pomen-2024

У бањалучком насељу Дракулићи обиљежене су 82 године од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац.

Усташе су 7. фебруара 1942. године без испаљеног метка убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дијете. О свирепости злочина свједочи чињеница да су покољ над Србима чиниле комшије и свештеници из самостана на Петрићевцу.

Сваке године, како се не би заборавила жртва више од 2.300 убијених Срба, међу којима 551 дијете у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац , код спомен-костурнице у Дракулићу служен је помен.

Након помена, који су служили свештеници Бањалучке епархије, положени су вијенци и цвијеће.

У име институција Републике Српске вијенац су положили предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Вијенац је положио и конзул Србије у Бањалуци Драган Протић.

Колики су размјери овог злочина говоре историјски подац, према којима су међу убијенима на звјерски начин, била и 52 ученика шарговачке основне школе. У овом злочину су учествовае комшије, па чак и свештена лица из самостана у Петрићевцу.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Мирослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе сјекирама, ножевима и крамповима.

Уз бројне грађане који су дошли организованим превозом из Бањалуке, обиљежавању су присуствовали и званичници Српске -предсједник Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, српски представници у институцијама БиХ, руководство града Бањалуке, представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а.

Извор:
ЈАДОВНО