РСЕ: Предлогом Европске комисије, обавезе из споразума у Бриселу о нормализацији односа Косова и Србије, као и имплементациони анекс у Охриду – формално постају саставни дeо преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ

ВучићиКуртиОХРИД

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи покушавао је до последњег тренутка да спријечи да обавезе из договора постигнутих у Бриселу и Охриду прошлог фебруара и марта постану саставни дио Поглавља 35 у преговорима ЕУ са Србијом, потврдило је за Радио слободна Европа (РСЕ) више саговорника у Бриселу.

Предлогом Европске комисије, који је прослијеђен Савјету ЕУ 2. фебруара, обавезе из фебруарског Споразума о путу ка нормализацији односа Косова и Србије, као и његов имплементациони анекс усаглашен прошлог марта у Охриду, формално постају саставни дио преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

„Упркос два сета важних закључака (на нивоу министара и лидера ЕУ), Вархељи је ишао против свих и покушавао је да до послледњег тренутка то блокира“, рекли су извори РСЕ.

Исти извори су потврдили да је од децембра, када су усвојени закључци, вршен велики притисак на европског комесара, како од стране шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, тако и од неких држава чланица ЕУ.

Савлет министара ЕУ, како се наводи у закључцима из децембра, тражио је од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела, прије краја јануара 2024.

РСЕ подсјећа и да су европски посланици у више наврата упозоравали на дјеловање европског комесара Вахрељија који се сматра блиским сарадником мађарског премијера Виктора Орбана.

Резолуцијом која је усвојена у Европском парламенту у јануару 2023. године, апелује се на Европску комисију да покрене независну и непристрасну истрагу о томе да ли понашање и политике које спроводи комесар Вархељи представљају кршење Кодекса понашања за чланове Европске комисије и комесарових обавеза према Уговорима ЕУ.

Извор:
НСПМ