Америчка војска: Погођено више од 85 циљева у Ираку и Сирији

avion

Америчка војска саопштила је да је у ваздушним нападима погодила више од 85 циљева у Ираку и Сирији и да су у нападима коришћени бројни авиони, укључујући бомбардере дугог домета који су долетели из САД.

„Снаге америчке Централне команде (ЦЕНТЦОМ) извеле су ваздушне нападе у Ираку и Сирији против Кудс снага корпуса Иранске револуционарне гарде и савезничких милиција. Америчке војне снаге су погодиле више од 85 циљева, са бројним авионима, укључујуци бомбардере дугог домета, који су долетели из Сједињених Држава, наведено је у саопштењу ЦЕНТЦОМ-а.

Прецизирано је да је у ваздушним нападима коришћено више од 125 прецизних пројектила и да су на мети били командни и обавештајни центри, складишта за ракете, пројектили и беспилотне летелице, логистика и објекти у ланцу снабдевања муницијом „милицијских група и њихових спонзора из Иранске револуционарне гарде који су омогућили нападе на америчке и коалиционе снаге“, преноси CNN.

Амерички званичници навели су да су погођена четири објекта у Сирији и три у Ираку, где су безбедносни званичници пријавили штету у граду Ал-Каим.

Локације су наводно припадале разним милицијама које подржава Иран, а које САД окривљују за напад на своју базу у Јордану.

У нападу дроном на америчку базу у Јордану прошле недеље убијена су три припадника америчке војске.

САД тврде да је Иран одговоран за финансирање и наоружавање милитаната, док Техеран негира умешаност.

Бајден: Одговор почео, наставиће се у време и на местима које САД изаберу

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је наредио војне ударе на објекте у Ираку и Сирији који су у вези са групама које су извршиле нападе на америчке снаге, наводећи да це се ти напади наставити у време и на местима које САД изаберу.

„САД не траже сукоб на Блиском истоку или било где другде у свету. Али нека сви они који желе да нам нанесу зло знају да, уколико науде и једном Американцу, ми ћемо одговорити“, истакао је Бајден, преноси Ројтерс.

САД су покренуле нападе у Сирији и Ираку као одговор на напад дроном на америчку војну базу у Јордану у недељу, којем су погинула три војника.

Бела кућа је операцију, која је трајала око 30 минута, прогласила успешном, рекао је званичник Пентагона.

Ирачка војска: Ваздушни напади САД покренути на ирачке пограничне области

Амерички ваздушни напади покренути су на ирачке пограничне области, саопштила је ирачка војска, упозоравајући да би напади могли да изазову нестабилност у региону.

„Ваздушни напади представљају кршење суверенитета Ирака, подривају напоре ирачке владе и представљају претњу која би могла да доведе до катастрофалних последица у Ираку и региону“, рекао је портпарол ирачке војске Јахја Расол, пренео је Ројтерс.

Извор:
НСПМ