Јужна Африка: Израел игнорише мере које су му наложиле Уједињене нације

naledi pandor

Министарка спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор је данас изјавила да Израел игнорише обавезујућу одлуку Међународног кривичног суда (МКС) и да је за неколико дана у Гази убио стотине цивила.Она је питала зашто по тужби Јужне Африке против Израела за геноцид над Палестинцима пред МКС није издат налог за хапшење премијера Израела Бењамина Нетањахуа.

Пандор је, не говорећи о детаљима, навела да ће Јужна Африка „предложити друге мере глобалној заједници” да би се Израел спречио да убија цивиле у Гази.

„Говорећи поштено, сматрам да су одлука суда игнорисане. Стотине људи су убијене у последња три-четири дана. Јасно је да Израел верује да има дозволу да ради како хоће”, рекла је министарка.

Највиши суд Уједињених нација је на самом почетку поступка по тужби Јужне Африке одмах донео одлуку којом је наложио Израелу да сместа учини све што може да спречи убијање, уништавање и било које акте геноцида над Палестинцима у Појасу Газе, али није наређен прекид ватре.

Суд је наложио и да Израел хитно достави основну хуманитарну помоћ у Газу, а и да у року од месец дана поднесе извештај о свему предузетом, односно да ли се придржавао одлуке суда. То је тек прва одлука у процесу Јужне Африке против Израела који би могао трајати месецима или и дуже од тога.

Упркос обавезујућој одлуци Суда Израел је наставио војну операцију у Гази коју води, као што је више пута рекао, „ради уништења Хамаса”.

Министарство здравља Газе којим управља Хамас, данас је саопштило да је у претходна 24 сата убијено 150 људи, чиме се број убијених у нападима Израела од почетка рата повећао на више од 26.700.

Јужноафричка министарка Пандор је још рекла да свет не чини ништа да заштити цивиле у Гази, те да је такво понашање допринело геноциду у Руанди 1994. године, када је убијено више од 800.000 људи.

„Дозвољавамо да се ово понови, пред нашим очима, на нашим ТВ екранима”, рекла је Пандор.

Одлука суда је обавезујућа за Израел којем би Уједињене нације могле да уведу санкције ако се утврди да је крши, иако би САД, блиски савезник Тел Авива, могле ставити вето на све санкције.

Нетањаху је рекао да ће Израел „наставити да чини оно што је неопходно да одбрани земљу и народ”.

Израелска агресија на Газу почела је пошто што су борци предвођени Хамасом из Газе упали у Израел и убили више од 1.200 људи, а око 250 отели. Од тога је око 130 талаца и даље у Гази, под нападом Израела.

Извор:
ПОЛИТИКА