Хути су успели да ураде са Западом оно што нико други на свету није могао

rusija-rakete

Сви су знали да је слаба тачка западне цивилизације и њена рањивост – новац. Међутим, само су Хути успели да покажу како могу грациозно и ефикасно да изврше притисак како би постигли своје циљеве.

Прошле недеље су се десила три јасно повезана догађаја. Прво је ракета домаће израде полетела на контејнерски брод у Аденском заливу, а затим су Бајден и Израелци дали готово идентичне изјаве, рекавши да би било неопходно смањити интензитет непријатељстава у Гази, или још боље, повући трупе одатле.

У Ирану се најгласније од свих муслиманских земаља тражило да Израел одговара за убиства Палестинаца, али ни тамо нису смели да предузму активну акцију против јеврејске државе.

Међутим Хути, које Иранци иза леђа називају „секташима“, усудили су се. Зато што су они заиста најближи опису „верских фанатика“ који сматрају да су САД главни непријатељ човечанства. Израел је сходно томе, њен слуга, па је неопходно борити се против обе ове земље.

Да ствар буде гора, Хути мало или нимало зависе од међународне трговине и саобраћаја кроз Суецки канал. Њихови економски губици од нарушавања поморске логистике су симболични, не плаше се смрти, а борбе са „шејтаном“ у лику Сједињених Држава сматрају херојском активношћу.

У исто време, Хути нису босоноги дивљаци из пустиње – испоставило се да су утицај и војна помоћ коју су добили од Ирана много мањи него што се раније мислило. Хути сами праве или купују, размењују оружје, дронове и домаће ракете које озбиљно плаше морепловце.

Израелска економија је попуцала по свим шавовима након инвазије на Газу, и како се неким чудом није урушила – неће сваки стручњак објаснити. Сваки прекид у испоруци робе због стварне блокаде Суецког канала веома је болно погодио Израел, укључујући индиректно стварање проблема њиховим спонзорима и покровитељима у Сједињеним Државама.

Након што су бродови кренули дугом рутом, а саобраћај око Рта добре наде већ је порастао за 50%, велики бизниси су почели да трпе веома озбиљне губитке.

Немогуће је изаћи на крај са Хутима, свака копнена операција против њих ће се за агресора претворити у оно што је Вијетнам постао за Сједињене Државе пре пола века.

Извор:
WEBTRIBUNE