БРИКС плус први пут на окупу у Москви

briks

Москва—Први скуп чланица групације „БРИКС плус“ које су овог пута представљали заменици министара иностраних послова Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Ирана, Египта и Етиопије, заједно са Русијом, Кином, Бразилом, Индијом и Јужноафричком Републиком почео је данас у Москви, јављају агенције.

Током тродневног скупа, предвиђено је да високи изасланици десет држава у саставу БРИКС плус, размене мишљења о плановима те групације у 2024.

Средином прошле године на самиту БРИКС-а у Јужноафричкој Републици шест држава је позвано да се од почетка ове године придружи Бразилу, Русији, Индији, Кини и земљи Рта добе наде: Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Иран, Египат, Етиопија и Аргентина.

Крајем 2023. нови аргентински председник Хавијер Милеи објавио је да се та латиноамеричка држава ипак неће придружити „БРИКС-у плус“.

Посматрачи истичу да успостављање БРИКС-а плус“имати огроман геополитички значај, због прилике да оствари објављење мултиполарне циљеве.

У међувремену, сукоб у Украјини био је једна од првих тема данашњих разговора заменика министара иностраних послова чланица „ БРИКС плус“.

„Земље чланице БРИКС-а разумеју да су политички процеси у проналажењу решења у Украјини немогући, без учешћа Москве“, нагласио је Сергеј Рјабков, заменик руског министра спољних послова.„Мислим да глобална већина, колеге из различитих региона света, а БРИКС је сада постала заиста глобална платформа, добро разуме ту логику, за њих је очигледно, између осталог, да никакви политички процеси нису могући без Русије. “, изјавио је  Рјабков а након састанка у Москви. „Сећамо се активности Бразила, знамо за кинески приступ овој теми, постојала је афричка иницијатива, наставља се. Односно, постоји дијалог на ову тему међу земљама БРИКС-а и он се наставља“, рекао је он.

Извор:
ПОЛИТИКА