Иран и Пакистан постигли договор о борби против тероризма

hosein amirabdolahijan

Шефови дипломатија две земље најавили су планове за успостављање консултативних механизама на високом нивоу за јачање заједничких политичких и безбедносних односа

Министри иностраних послова Ирана и Пакистана постигли су договор о сарадњи на високом нивоу за сузбијање „тероризма“.

Шеф иранске дипломатије Хосеин Амирабдолахијан и његов пакистански колега Џалил Абас Џилани одржали су заједничку конференцију за новинаре у намери да смање тензије након недавних пограничних напада, пише портал „Крејдл“.

Амирабдолахиан је рекао да ниједна држава неће дозволити да активности „злонамерних група“ нашкоде билатералним односима и безбедности две државе, истакавши да су и Техеран и Исламабад много жртвовали у борби против регионалног тероризма последњих година.

„Ефикасна борба обе земље против тероризма је неизбежна и слажемо се да ће границе две земље бити границе економског развоја и благостања људи који живе у обе земље“, рекао је ирански министар спољних послова.

Џилани је најавио планове за успостављање консултативних механизама на високом нивоу који ће се односити за јачање заједничких политичких и безбедносних односа.

Истакао је да су се и Исламабад и Техеран сложили да заузму колективан и усклађен став у погледу сарадње у наставку борбе против „терористичких активности“ у региону.

Док су се два висока званичника састала у понедељак ујутро, иранска полиција је саопштила да је успела да терористичку ћелију у региону Јакигор и у пограничним регионима Систан и Белуџистан.

Бригадни генерал Ахмад Али Гударзи рекао је да је милитантна група планирала операцију унутар Ирана и уносила велике количине оружја, муниције, експлозива, граната и ракета.

Тензије између Ирана и Пакистана су порасле након што је Техеран извео противтерористичку операцију против групе Џаиш ел Адл која се налази унутар пакистанских граница.

Заузврат, Пакистан је покренуо напад на наводно терористичко скровиште у иранској провинцији Систан и Балучестан. У ваздушном нападу погинуло је најмање седам страних држављана, укључујући три жене и четворо деце.

Извор:
РТ