„Усамљена звезда“ није више усамљена: Како је Тексас добио подршку у борби са мигрантима, а Бајден сатеран у ћорсокак?

texas barijera

Бодљикава жица направила проблем

Сукоб државе Тексас и америчке савезне власти због питања контроле границе и илегалне миграције појачао се ове недеље после пресуде Врховног суда да Тексас треба да уклони бодљикаву жицу са границе.

Гувернер Тексаса Грег Абот ипак није одустао од својих ставова, па је рекао да ће наставити са постављањем жице како би „зауставио инвазију“.

У међувремену, велики број републиканских конгресмена је подржао Тексас, а чини се да то ће то питање бити у центру пажње овогодишње изборне кампање.

Сукоб савезне државе и федералне администрације због миграната траје од 2021. године када је Тексас покренуо операцију „Усамљена звезда“ да би појачао ресурсе око границе.

„Усамљена звезда“ више није толико усамљена, јер је Абот после пресуде добио подршку великог броја републиканских гувернера.

Заправо, у четвртак је њих 25 издало заједничко саопштење солидарности са Аботом због тога што он „жели да заштити америчке грађане од историјског нивоа илегалних миграната, смртоносне дроге као што је фентанил, и од терориста који настоје да уђу у земљу“.

Тако је гувернерка Јужне Дакоте Кристи Ноем обећала да ће сама возити жицу на границу ако председник Џо Бајден или савезне снаге спрече Абота да задржи оперативну контролу над парком у Игл Пасу.

– Оно што људи заборављају је да су гувернери главнокомандујући. Ми смо одговорни за мушкарце и жене наше Националне гарде. То је тешка одговорност која је на нашим плећима, и зато никада не ангажујемо наше војнике Националне гарде и те људе и жене осим ако није невероватно важно – поручила је.

Да ли се нешто мења после пресуде Врховног суда?

Грег Абот је као део операције „Усамљена звезда“ поставио 48 километара бодљикаве жице у околини Игл Паса. Судије Врховног суда су већином од пет према четири пресудиле да америчка гранична патрола може да сече и уклони жицу коју је поставила Национална града Тексаса.

Америчко Министарство правде је тврдило да та ограда угрожава рад граничних патрола, као и да представља опасност за мигранте, али и за снаге реда. Неки од илегалних миграната су се посекли на тој жици.

С друге стране, у изјави за Фокс Њуз, Абот је рекао: „Због тога што је Бајденова администрација заправо одустала од одговорности да обезбеди границу и да успостави закон, Тексас једноставно осигурава своју границу“.

Објавио је и фотографије Националне гарде Тексаса која поставља нову ограду код реке.

Како пише ББЦ, чини се да тај потез није у супротности са одлуком Врховног суда, али у пресуди нису поменуте нове баријере.

Са друге стране, демократе апелују на председника да предузме оштрије кораке против Тексаса.

– Гувернер Грег Абот користи Националну гарду Тексаса за опструкцију и креирање хаоса на граници – навео је конгресмен Хоакин Кастро на Иксу, позивајући да се успостави федерална контрола над гардистима.

Још један правни изазов за Абота који долази из Беле куће односи се на његове одлуке о плутајућим баријерама на реци Рио Гранде и о затварању хиљада миграната оптужених за упад у државу.

ББЦ наводи да Абот настоји да превезе мигранте у градове и државе где су на власти демократе, и да расте притисак на председника Бајдена да предуземе мере како би зауставио те доласке.

Прошле недеље је Бајден навео да је спреман да делује, али је навео да законодавци на Капитол Хилу претходно морају да се сагласе за значајним реформама политике.

Међутим, изгледи за ову врсту погодбе су веома танки. Републиканци у Представничком дому тренутно форсирају иницијативу за опозив министра за унутрашњу безбедност Алехандра Мајоркаса.

Трамп: Бајден жели да „веже руке“ Аботу

Републикански кандидат за председника Доналд Трамп је позвао државе да пошаљу своје гардисте на границу с Мексиком.

Такође, обећао је да ће блиско сарађивати са Тексасом и борити се против „инвазије“ уколико поново постане председник у јануару 2025. године, преноси Fox News.

У објави на мрежи „Truth Social“, оптужио је Бајдена да жели да „веже руке“ републиканском гувернеру у Текасасу да би се наставила инвазија без контроле.

Извор:
24СЕДАМ