Француски пољопривредници најавили потпуну блокаду Париза у понедељак, 29. јануара

Nationwide farmer protests in France

Француски пољопривредници најавили су да ће у понедељак, 29. јануара, почети са потпуном блокадом Париза и на тај начин онемогућити испоруку било које врсте робе у престоницу.

Представник Удружења „Младих пољопривредника“ Максим Бизар рекао је да ће блокада почети у вечерњим часовима и да ће трајати најмање пет дана, преноси РИА Новости.

– Донели смо одлуку да променимо своје методе и организујемо блокаду Париза и три департмана око престонице. Замисао је да ниједан камион не достави робу у престоницу – изјавио је Бизар за локалне медије.

Он је истакао да пољопривредници намеравају да под својом контролом држе саобраћајнице ка Паризу „докле год је то потребно“, како би се град суочио са несташицом производа.

Према његовим речима, то неће бити операција од 12 до 15 часова, већ акција која ће трајати најмање пет дана чиме ће се пренети јасан став становницима Париза да су им пољопривредници потребни да би преживели и да престоница не може самостално да функционише.

Из Удружења „Млади пољопривредници“ саопштено је да су потребне припреме за тако обимну блокаду којом ће бити затворени бројни путеви и да због тога прекидају протесте током викенда.

Из Удружења истичу да су мере које је предложио премијер Габријел Атал недовољне.

Нешто раније Атал је објавио да су власти „чуле и схватиле“ проблеме са којима се суочавају пољопривредници.

Атал је навео да ће власти одбити повећање пораза на дизел који се користи у пољопривредне сврхе, што је један од разлога протеста пољопривредника.

Он је истакао да је Француска против закључења споразума о слободној трговини између ЕУ и чланица јужноамеричког блока „Меркосур“, чиме би, према оцени пољопривревредника били створени услови за непоштену конкурентност.

У протеклих седам дана пољопривредници су блокирали главне саобраћајнице у Француској, где су поставили препреке од сена, гомила ђубрива и гума. Саобраћај блокирају и трактори паркирани на аутопутевима.

Извор:
НСПМ