Мирјана Алексић, сестра Станике Глигоријевић: Мој супруг је својим очима видео када су Зорана Бабића извукли са места возача

stanika sudar

Два минута снимка несреће на наплатној рампи у Дољевцу, у којој је страдала Станика Глигоријевић, застариће након 31. јануара, те се поставља питање да ли ће јавност икада видети цео снимак несреће коју је јануара 2019. изазвао Дејан Станојевић, возач тадашњег директора „Коридори Србије“ Зорана Бабића. Породица страдале Станике у разговору за Нова.рс истиче да ће ићи до суда у Стразбуру како би издејствовали правду и коначно видели цео снимак несреће.

Ланчани судар три возила, у којем је Станика погинула, изазвао је аутомобил у којем је био Бабић, а његов возач Дејан Станојевић је због несреће осуђен на четири и по године затвора.

Сигурносне камере на наплатној рампи снимиле су несрећу, али недостају два минута за које је председник Србије Александар Вучић својевремено изјавио да је толико ужасан да није за приказивање. Та два минута никада нису стигла до суда, а након 31. јануара спорна два минута снимка неће више имати значај јер они застаревају.

Огорчена, Мирјана Алексић, сестра настрадале Станике, која је и сама била тешко повређена у несрећи, за Нова.рс наводи да је знала да ће Александар Вучић, како каже, „заштитник“ Зорана Бабића, учинити све само да та два минута никада не буду објављена.

„Током трајања суђења, када смо питали шта ће се догодити ако се не појави снимак, рекли су нам да и да се појави за 20 година, он не може да застари. Сада одједном застарева. Ми знамо све, знамо и да је БИА дошла у „Путеве Србије“ осам минута након што се сазнало ко је возио аутомобил „Коридора“, како би изузели тај снимак, док су у исто време полицајци довезли Дејана Станојевића из правца Лесковца како би преузео кривицу. Докле бре више да нас праве да смо будале?“, пита се огорчена Мирјана.

Сестра настрадале Станике наводи да је ништа неће спречити да правду потражи и изван Србије.

„Нема везе што су то направили да може да застари, али верујте ми, лично ћу ићи у Стразбур. Макар све продала и немала где да живим, нећу се смирити док се истина не сазна. Не фали ту два минута, фали седам, али полако. Ми тражимо два минута након судара где се види кога извлаче са возачевог места. Па ако моја сестра не може да почива овде на миру јер се играју са нама, верујте да постоји виша институција и од суда у Нишу, и у Београду, постоје институције којима не можете новац дати како би креирали „истину“ и „правду“. У Стразбуру ништа неће да застари“, истиче Мирјана.

Она наводи да је тражила да је прими председник Србије како би му поставила питања док га гледа у очи.

„Желела сам као грађанка, повређена жена и ожалошћена сестра да га питам зашто се он толико бори да докаже невиност Зорана Бабића? Што је председник Вучић долазио код нас након несреће? Не разумем. Нит је био тамо, нити ишта. Много тежи случајеви су се догађали, па није ишао у породице где су се и куће затварале. Па мој је супруг својим очима видео када су Зорана Бабића извукли са места возача. Па коме ћу пре да верујем, свом супругу и његовим очима или лажима појединаца и корумпираних сведока? Да ли је нормално да полицајац са увиђаја не зна која нам је боја аутомобила? Па не говоримо о нијансама између црне и тегет боје. Наш ауто је био црвене боје. Њихов аутомобил је одмах пребачен на шлеп и превезен за Београд, а ми смо морали да платимо да наш одвезу на отпад“, препричава саговорница за наш портал.

Станикина сестра каже да не прође дан, а да се не запита да ли је Зорана Бабића срамота.

„Да ли његова деца трпе ко што трпе деца моје покојне сестре трпе? Не. Сви су задовољени и презадовољени. Звао је мог зета и рекао да ће доћи, није дошао никада. Дали су мојим сестрићима трактор, а ја сам их питала да ли може тај трактор да спреми ручак? Да им опере? Не. Деца се муче, па што их не запосле? Што им не помогну? Све су то продане душе“, кроз сузе наводи Мирјана.

Она додаје да је председника хтела и да пита кога он заступа у њиховом предмету.

„Били су запослени са наплатне рампе и полицајаци са увиђаја као сведоци на суду. Верујте ми, то су потпуно различите изјаве. Ја сам и пред судом рекла, Вучић и Бабић су их лоше научили. Овом државом влада мафија, и зато смо довде дошли. За све је крив само и једино Александар Вучић. Ми смо сви уплетени у његову игру. Што штити тог Зорана Бабића? Станојевић је био уцењен, а ми знамо шта је добио за то што је потурио леђа и признао кривицу, а ми нисмо добили ни одштету. И зато их све заједно питам, колико хиљада евра кошта живот моје сестре?“, закључује огорчена Мирјана Алексић.

„Правна заврзлама“

Адвокат породице страдале Станике Глигоријевић, Стефан Ћорда, наводи да да је по среди правна заврзлама.

„У списима се појавио доказ када је тужилац тражио одговор „Путева Србије“, који су надлежни за камере на ауто-путу, да су они ангажовали неко правно лице из Новог Сада да за њих сервисира ту њихову опрему. То правно лице и „Путеви Србије“ су одговорили да недостају два минута на снимку из три техничка разлога. Први је да је дошло до грешке на конекцији између хард диска и камере која снима приликомпреношења података, друго је да је сам хард диск није складиштио само тај део снимка приликом преношења тих података и трећи је био да пошто камере снимају детекцију покрета, у тих два минута није било покрета. То је био званични одговор у тужилачким списима“, препричава адвокат.

Међутим, након тога, неко је из „Путева Србије“ изјавио да дефинитивно тих два минута нису снимљени јер није било покрета.

„Е сад, у списима предмета у предуси је неспорно да је у тих два минута и те како било кретања, тако да та прича не стоји. Због тога постоји кривична и материјална одговорност оних који су били дужнид а се баве камерама. Неко је морао да буде одговоран због тога што та два минута снимка нема. То су одговорна и техничла лица у „Путевима Србије“. Тужилац је морао да изврши техничко вештачење како би се утврдилод али је то што они кажу тачно и да предузме доказну радњу јер је у правоснажној пресуди суд утврдио да постоји мањкавост на снимку ида су ти снимци истргнути“, објашњава нам адвокат.

Када би се ти снимци појавили и ако постоје и даље, било би јасно да је неко манипулисао доказима у кривичном поступку, каже адвокат Ћорда.

„И тај ко је то радио и ко је одговоран за те снимке је починио кривично дело ометања правде и спречавање доказиовања. Након 5 година од када се несрећа догодило, почиње да тече застарелост. И ако тужилац не предузме ниједну радњу да утврди где су ти снимци, да испита одговорна лица то кривично дело застарева. Ако тужилаштво не буде предузело ништа, 31. јануара наступа застарелост. Што значи да ако би се икада појавио снимак, за њега више никада не би могао да одговоран и да буде процесиуран, а знамо да их има више, сигурно и више од одговорних“, каже адвокат породице страдале Станике Глигоријевић.

„Уместо спорна два минута, добили смо разочарење“: Син страдале Станике тврди да се породици и јавности пласирају само сегменти снимка несреће

Контроверзе око снимка

Подсетимо, још током истраге у јавност је процурела информација да на снимку несреће, који су доставили “Путеви Србије”, недостају кључна два минута, који би требало да расветле читаву несрећу. Након тога огласио се и МУП који је тврдио да је достављени снимак аутентичан, као и да се на њему јасно види да Бабић није управљао аутомобилом.

Додатну забуну унео је лично председник републике Србије Александар Вучић који је истакао да је видео спорни снимак, али да због узнемирујућег садржаја не препоручује породици Станике Глигоријевић да га прегледа. Ипак, иако је породицу позвао да им он лично покаже снимак, то се до данас није десило.

Извор:
НСПМ