Данас су Оци – најлепши празник посвећен очевима

tata sinovi

Пре две недеље везивала су се деца, пре седам дана мајке, а сада је дошао ред на очеве. Данас су Оци, празник посвећен очевима.

Српска православна црква и њени верници данас прослављају празник Оци. Очевима или Оцима, завршава се циклус радосних породичних празника који најављују рођење сина Божијег. У припремним недељама пред Божић народни обичаји су свуда исти – како су се везивала и „дрешила“ дечица и мајке, сада је ред на очеве.

Мајке и деца на препад „везују“ очеве, а они им се „дреше“ већ припремљеним поклонима – слаткишима, воћем, играчкама. Другим речима, ујутру деца са спремном канапом, шалом, каишем везује тате за ноге, а затим им честитају празник. Како би се „испетљали“ из ситуације, очеви треба да дарују малишане.

Овај дан ваља провести у добром расположењу и слављу, а треба припремити посан ручак.

Везивање и „дрешење“ – симбол нераскидиве везе у породици

Детињци, Материце и Оци су празници који би требало да доприносе јачању породице и односи се на дочек најрадоснијег хришћанског празника – Божића. Овај важан празник посвећен очевима подсећа на то колики је благослов бити тата и колика је одговорност бити пример деци.

Посебно се поштује у сеоским средина, а у неким деловим наше земље обичај је да се изађе на гробље и упали свећа преминулом тати и прецима.

Извор:
РТ