УЖИВО Први пут од покретања копнене офанзиве у Појасу Газе деловала израелска артиљеријска јединица

izrael palestina

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 65. дан. Израелске снаге наставиле нападе на Џабалију у северном делу Појаса Газе и Кан Јунис на југу те области. Израелска војска делује са копна, мора и из ваздуха. У Појасу Газе први пут деловала артиљеријска јединица израелске војске. Размена ватре на граници са Либаном.

Протеклог дана, израелска војска гађала је 250 мета Хамаса у Појасу Газе.

14:17 10.12.2023
Израелска војска је саопштила да је, први пут од покретања копнене офанзиве, у Појасу Газе деловала израелска артиљеријска јединица.
14:13 10.12.2023
Хезболах је саопштио да је лансирао беспилотне летелице са експлозивима на израелску командну позицију у близини израелско-либанске границе. Израелске снаге одговориле су ваздушним ударима на јужни део Либана.
14:00 10.12.2023
Израелска обавештајна служба Мосад спречила је да се изврши напад, по наређењу Ирана, против Израелаца и Јевреја на Кипру, речено је из канцеларије премијера Бенјамина Нетанијахуа, преноси „Харец“.
12:07 10.12.2023
11:47 10.12.2023
Нетанијаху: Позиви на прекид рата не слажу се с подршком за елиминацију Хамаса
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху одбацио је позиве међународне заједнице на прекид оружаних сукоба у Појасу Газе, наводећи да се такви апели не слажу са подршком коју Израел има када је реч о елиминацији Хамаса.
Нетанијаху је рекао да је поручио лидерима Француске, Немачке и других земаља да, како је навео, „не могу с једне стране подржавати елиминацију Хамаса, а с друге вршити притисак да се оконча рат“, преноси „Тајмс оф Израел“.
11:45 10.12.2023
Палестински премијер позвао на увођење санкција Израелу
Палестински премијер Мохамед Штаје позвао је на увођење санкција Израелу због бомбардовања Појаса Газе.
„Не би требало дозволити Израелу да настави да крши међународно право. Није нам главна брига ‘дан после’, већ оно што се дешава данас. Желимо да зауставимо злочине и геноцид који се дешавају данас“, рекао је Штаје током обраћања на „Форуму Доха“ у Катару.
11:43 10.12.2023
Сукоб Хамаса и Израела катастрофално је утицао на здравствени сектор у Појасу Газе, изјавио је директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус.
Гебрејесус је, током обраћања на хитном састанку руководећег одбора СЗО, истакао је да су потребе за медицинском помоћу драматично порасле, док је капацитет здравствених установе смањен на трећину онога пре почетка сукоба.
11:43 10.12.2023
Најмање 28 Палестинаца, укључујући једну жену, приведено је током више рација које је у току ноћи извршила израелска војска на подрују Западне обале.
11:42 10.12.2023
Катарски емир, шеик Тамим бин Хамад Ал Тани изјавио је у Дохи да је Појас Газе, где је у току сукоб Израела и Хамаса, место хуманитарне катастрофе без преседана.
Он је, на отварању Доха форума, рекао да због такве ситуације у Гази „слободни људи света постављају нека легитимна питања о природи међународног система, принципа и ефикасности правних инструмената“.
09:35 10.12.2023
Сирене за ваздушну опасност огласиле се на северу Израела.
09:22 10.12.2023
Израелска војска саопштила је да је протеклог дана гађала 240 мета Хамаса у Појасу Газе.
08:21 10.12.2023
Упозорење из УН: Половина становништва у Појасу Газе гладује
Високи званичник Светског програма Уједињених нација за храну упозорио је да половина становништва у Појасу Газе гладује због оружаних борби Израела и Хамаса.
Заменик директора Светског програма за храну Карл Скау тврди да је само део потребних залиха могао да уђе у Појас Газе. Према његовим речима, девет од 10 људи не може да једе сваки дан.
„Услови у Појасу Газе учинили су испоруке помоћи скоро немогућим“, истакао је Скау и додао да је отворен само гранични прелаз Рафа према Египту, преко којег у палестинску енклаву стижу ограничене количине помоћи.
Скау је рекао да су он и његов тим током овонедељне посете Гази видели „страх, хаос и очај“ и да су били сведоци метежа у складиштима и дистрибутивним местима, са хиљадама очајних гладних људи.
07:55 10.12.2023
Израелска војска саопштила је да је још пет њених војника страдало у Појасу Газе у борбама против Хамаса.
Четири војника су убијена на југу Газе, док је пети војник подлегао повредама које је задобио током борби 7. октобра, објавила је израелска војска.
Од почетка сукоба са Хамасом погинуло је 97 израелских војника.
07:55 10.12.2023
Северна Кореја: САД злоупотребиле право вета како би заштитиле Израел
Заменик севернокорејског министра спољних послова Ким Сон Гјонг критиковао је Сједињене Америчке Државе због блокирања резолуције Уједињених нација којом се позива на хитан хуманитарни прекид ватре у Гази, оцењујући да је Вашингтон злоупотребио право вета како би заштитио Израел.
„Злоупотреба права вета од стране Сједињених Држава како би заштитиле савезника који је масакрирао десетине хиљада цивила није само манифестација нелегалних и неразумних двоструких стандарда, већ и врхунац нехуманог зла“, рекао је Ким за КЦНА, преноси Ројтерс.
07:33 10.12.2023
Шпанија, Ирска, Белгија и Малта траже самит ЕУ о прекиду ватре у Појасу Газе
Шпанија, Ирска, Белгија и Малта желе да се одржи самит Европске уније о прекиду ватре у Појасу Газе. Лидери ових земаља желе да се следеће недеље разговара о ситуацији у Гази и да заједно позову на одрживо хуманитарно примирје које би трајало до краја конфликта, наведено је у њиховом писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу.
У писму четири премијера послатом Мишелу, који уједно председава самитима ЕУ, указује се на озбиљност рата између Израела и Хамаса у Појасу Газе и могућност да дође до ескалације конфликта.
У писму, у које је Ројтерс имао увид, наводи се да би лидери ЕУ требало да дођу до заједничке позиције како би „хитно позвали све стране да прогласе дуготрајно хуманитарно примирје које може да доведе до краја непријатељстава“ и да затраже мере којима ће бити заштићени цивили у Гази.
Четири земље, које су критиковале Израел због начина на који поступа у конфликту, апеловале су да се међународна мировна конференција о Гази одржи што пре, како би се разговарало о успостављању палестинске државе уз израелску.
07:21 10.12.2023
Израел негира да су му САД дале рок да оконча војну операцију у Гази
Израел је одбацио медијске наводе да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена затражила од Тел Авива да до краја године оконча војне операције у Појасу Газе.
„Американци нису дали крањи рок, а и они сами су негирали да је то тачно. Американци схватају да нису у позицији да кажу израелским одбрамбеним снагама колико времена је потребно да се оствари циљ. Остваривање циљева се не може мерити недељама или месецима, а израелска војска ће доћи до било које тачке у Гази до које жели“, рекао је саветник за националну безбедност Израела Цахи Ханегби за „Канал 12“.
07:21 10.12.2023
Француска морнарица оборила је две беспилотне летелице изнад Црвеног мора код обале Јемена, саопштила је војска те земље.
„Вишенаменска фрегата француске морнарице Лангдок оборила је две беспилотне летелице које су летеле директно на њу са јеменске обале“, наводи се у саопштењу.
Један дрон је оборен синоћ око 21.30, а други око 23.30 по локалном времену, а пресретнути су на око 100 километара од обале Јемена.
07:20 10.12.2023
Министарство здравља у Гази саопштило је да је у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра страдало 17.700 Палестинаца.
Према њиховим наводима, око 45 одсто жртава су деца, а неколико десетина хиљада људи је повређено.
07:20 10.12.2023
Израелске снаге су током ноћи наставиле нападе на Џабалију у северном делу Појаса Газе и Кан Јунис на југу те области, јављају палестински медији.
Израелска војска раније је позвала палестинске цивиле да напусте већи део подручја око града Кан Јунис због жестоких борби које се воде.
Извор:
СПУТЊИК