Израел захвалан, Палестина огорчена: Амерички вето је дозвола за наставак убијања

UN

Израелска ратна машина убија на хиљаде људи, а Савет безбедности је парализован, жале се Палестинци

Палестински амбасадор у Уједињеним нацијама Ријад Мансур и палестинска милитантна група Хамас осудили су одлуку Сједињених Америчких Држава да ставе вето на нацрт резолуције о прекиду ватре у Гази на седници Савета безбедности Уједињених нација, док је израелски амбасадор при УН Гилад Ердан захвалио америчком председнику Џозефу Бајдену што је „чврсто стао“ на страну Израела.

Мансур је назвао одлуку САД „тужним даном“, додавши да верује да ће једног дана они који „не виде стварност“ на крају реаговати на „масовни притисак човечанства, од једног до другог угла света, са милијардама људи који ће захтевати прекид ватре“, преноси Си-Ен-Ее.

„Ми смо узнемирени као и наши људи, који су бесни на систем УН – на Уједињене нације, на Савет безбедности, на Генералну скупштину. Они су и љути и фрустрирани јер виде ову огромну израелску ратну машину која убија на хиљаде, а ипак је Савет безбедности парализован“, рекао је Мансур.

Палестински премијер Мохамед Штаје такође је осудио амерички вето, оцењујући да је „неуспех Савета безбедности“ нова дозвола за, како је навео, „наставак убијања, уништавања и расељавања“.

„Употреба вета разоткрива лицемерје тврдњи САД-а да брину о животима цивила“, навео је Штаје у саопштењу.

Хамас је став Вашингтона назвао „неморалним и нехуманим“, истакавши да је  „америчка опструкција доношења резолуције о прекиду ватре је директно учешће у убијању нашег народа“, рекао је члан политичког бироа Хамаса Изат ел Ришк, преноси Си-Ен-Ен.

Амбасадор Израела критиковао је Уједињене нације, оцењујући да је, како је навео, „невероватно“ да су УН заузете дебатом о резолуцији која ће, према његовим речима, „омогућити терористима Хамаса да остану на власти у Гази“, те да не осуђују Хамас нити позивају на ослобађање талаца које држи та палестинска милитантна група.

„Прекид ватре ће бити могућ само након повратка свих талаца и уништења Хамаса“, сматра Ердан.

САД су у петак ставиле вето на резолуцију у Савету безбедности Уједињених нација о тренутном прекиду ватре у Гази, Велика Британија је била уздржана, док је преосталих 13 чланица тог тела гласало за.

Извор:
РТ