Ни мањег села ни више жртава

masakr-godisnjica-staro-gracko-zeteoci

Ни после 14 година нису пронађене убице 14 жетелаца у селу Старо Грацко код Липљана. Данас се обележава помен на настадале који су 23. јула 1999. отишли на њиву, а са ње се никада нису вратили. Непознате особе из заседе су их убиле, а најмлађи од њих је имао 17 година.

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.
У селу су у петак почели Дани меморијала, под слоганом „Нигде мањег села, а толико жртава“, којим се пет дана обележава 14 година од тог злочина. Убијеним жетеоцима парастос ће служити владика рашко-призренски Теодосије, а потом ће бити одржан помен жртвама пред спомен плочом на школи у  центру села. У име Канцеларије за КиМ, помену ће присуствовати директор Александар Вулин.
Убиство жетелаца један је од најтежих злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово. Породице убијених и даље чекају да се злочинци приведу правди. Осим за злочин у Старом Грацком, нико није одговарао ни за убистава деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса Ниш експреса код Подујева.

Где су докази

Унмикова полиција је у октобру 2007. ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству. Битићи је после два месеца услед недостатка доказа пуштен из притвора. Из његовог села су у више наврата скрнавили и минирали гробље у Старом Гацком на коме су сахрањени и страдали српски жетеоци.

Ј.Л.П. / ВЕСТИ