УЖИВО Почела трећа фаза копнене операције; Ракета из Газе погодила зграду у Ашкелону

bombardovanje gaze
Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 60. дан. Израелске снаге гађале су током ноћи јужни део Појаса Газе, а напади су највише били усредсређени на насеља у источном делу Кан Јуниса и у Рафи. Објављени сателитски снимци израелске копнене офанзиве на југу Појаса Газе.
Најмање 50 цивила је убијено, а више стотина повређено, у серији израелских напада у понедељак на две школе у граду Гази, у којима су била смештена расељена лица, објавила је палестинска новинска агенција Вафа.
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:22 05.12.2023
Најмање 45 људи убијено у израелском ваздушном нападу на цивилне зграде у Гази
Најмање 45 људи убијено је приликом ваздушног напада израелске војске на куће у насељу Деир Ал Балах у Централној Гази, саопштио је директор болнице Ал-Акса у том граду Ејад Ал Џабри.
“Примили смо 45 мученика од израелског бомбардовања кућа три породице у Деир Ал Балах у протеклих сат времена“, рекао је Ал Џабри.
17:32 05.12.2023
Израелска војска: Почела трећа фаза копнене операције
Израелске трупе су стигле до центра Кан Јуниса, највећег града у јужној Гази, неколико дана након што је Израел проширио своју копнену офанзиву у тој палестинској енклави. Генерал-мајор Јарон Финкелман, шеф Јужне команде израелске војске, каже да његове трупе воде најтеже борбе од почетка копнене инвазије пре више од месец дана.
„Ми смо у срцу Џабалије, у срцу Шејаје и од вечерас, такође у срцу Кан Јуниса. Ово је најинтензивнији дан битке од почетка копненог маневра, у смислу погинулих терориста, броја сукоба и употребе ватре са земље и из ваздуха“, навео је он у изјави коју су пренеле Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).
17:02 05.12.2023
Ракета из Газе погодила зграду у Ашкелону, сирене у централном Израелу
У раним поподневним часовима испаљена је ракета из Газе која је директно погодила зграду у граду Ашкелону, услед чега су се огласили аларми.
Према првим извештајима нема теже повређених у удару пројектила.
Хитна помоћ је саопштила да су две жене у 60-им годинама задобиле лаке ране од гелера, док је троје других, укључујући двоје деце, претрпело акутне нападе анксиозности, али су физички неповређени.
Припадници Ватрогасно-спасилачке службе су на лицу места и трагају за људима који су евентуално заробљени у рушевинама.
Ракетне сирене огласиле су се у неколико насеља на северу Израела у близини границе са Либаном.
У централном Израелу, укључујући Тел Авив, оглашавају се ракетни аларми због баражне ватре из правца Газе.
16:57 05.12.2023
Израелске трупе у центру Кан Јуниса, најинтензивније борбе од почетка копнене операције
Израелске трупе су трупе стигле до центра Кан Јуниса, највећег града у јужној Гази, неколико дана након што је Израел проширио своју копнену офанзиву у тој палестинској енклави. Израелски званичници сматрају да се већи део руководства Хамаса можда крије у Кан Јунису, упоришту Хамаса, преноси Тајмс оф Израел.
Генерал-мајор Јарон Финкелман, шеф Јужне команде израелске војске, каже да његове трупе воде најтеже борбе од почетка копнене инвазије пре више од месец дана.
„Ми смо у срцу Џабалије, у срцу Шејаје и од вечерас, такође у срцу Кан Јуниса. Ово је најинтензивнији дан битке од почетка копненог маневра, навео је он у изјави коју су пренеле Израелске одбрамбене снаге. Финкелман је рекао да је у плану наставак напада на упоришта Хамаса.
16:55 05.12.2023
15:36 05.12.2023
ИДФ у штабу Хамаса у Џабалији, проширује копнену операцију у јужној Гази
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су се пробиле дубље у избеглички камп Џабалију, у северном делу Појасу Газе.
У заједничкој операцији спроведеној са Шин Бетомдок, 551. резервна бригада и командоска јединица Морнарице Шајет 13, извршиле су рацију на Хамасов штаб опште безбедности у тој области и пронашли оружје, разну опрему и обавештајне податке, саопштила је ИДФ.
Војска је навела да је наставила и са ширењем своје копнене офанзиве на Кан Јунис на југу Појаса, где верује да се крије вођство Хамаса, преноси Тајмс оф Израел.
14:38 05.12.2023
Војно крило палестинског покрета Хамас, Бригаде ел Касам, саопштило да је испалило ракете на Тел Авив.
14:37 05.12.2023
Сирене за ваздушну опасност огласиле се у Тел Авиву и предграђима града.
14:13 05.12.2023
Војно крило палестинског покрета Хамас – Бригаде ел Касам – саопштило је да гранатира командни пункт израелске војске у северном делу Појаса Газе.
14:13 05.12.2023
Катарски премијер шеик Мохамед бин Абдулрахман ел Тани, изјавио је да су преговори о посредовању у постизању примирја у Појасу Газе и даље у току, са циљем да се оконча рат, док је катарски емир Тамим Бин Хамад ел Тани назвао „геноцидом“ израелску војну кампању у Појасу Газе.
Катарски емир, током отварања самита Савета за сарадњу арапских држава залива у Дохи, позвао је Савет безбедности УН да врати Израел за преговарачки стол, преноси „Ал Џазира“.
13:57 05.12.2023
Ракета испаљена из Газе погодила је зграду у Ашкелону, граду на југу Израела, јавили су израелски медији, наводећи да су две жене лакше повређене.
13:10 05.12.2023
12:55 05.12.2023
Војно крило палестинског покрета Хамас – Бригаде ел Касам – саопштило је да је данас унуштило више од 10 јединица израелске војне технике у Кан Јунису на југу Појаса Газе.
„Борци Ел Касама су гађали пет ционистичких јединица технике пројектилима ‘јасин 105’ на истоку Кан Јуниса“, наводи се у саопштењу.
11:34 05.12.2023
Размера од два палестинска цивила убијена у Гази на сваког припадника Хамаса је, према речима портпарола израелске војске Џонатана Конрикуса, „изузетно добра“.
Његова изјава је уследила након тврдњи медија у понедељак, који су се позивали на високе израелске војне званичнике, да су два цивила убијена у Гази на сваког борца Хамаса.
10:58 05.12.2023
Седмична рочишта у суђењу за корупцију израелском премијеру Бенјамину Нетанијахуу биће сведена на два недељно уместо досадашња три.
Суд је, наиме, прихватио захтев Нетанијахуовог адвоката који је као разлог навео то што, због рата против Хамаса, израелски премијер не може да се припреми за сведочења нових кључних сведока.
Због тога је рочиште заказано за сутра отказано, пренели су израелски медији.
10:53 05.12.2023
Француска замрзла имовину лидера Хамаса у Гази
Француска је замрзла на шест месеци имовину лидера Хамаса у Гази Јахје Синуара, који се сматра организатором напада тог палестинског покрета 7. октобра на Израел.
„Фондови и економски ресурси који припадају, које поседује или контролише Јахја Синуар,… предмет су мере замрзавања имовине“, наводи се у одлуци француске Владе од 30. новембра, која данас ступа на снагу.
Министарство финансија није било доступно за прецизирање износа замрзнуте имовине, пише „Фигаро“.
Сличном одлуком Министарства финансија у Берсију, донетом 13. новембра, на пола године замрзнута је имовина Мухамеда Деифа, који руководи војним крилом Хамаса .
Француски државни секретар задужен за Европу Лоранс Бон затражила је у новембру увођење европских санкција против водећих званичника Хамаса, углавном финансијских, које би могле да буду у форми замрзавања имовине.
09:56 05.12.2023
Израелске снаге, након што су опколиле избеглички камп Џабалија у северном делу Појаса Гате, уништиле су упоришта и инфраструктуру Хамаса и извршиле рацију у командом центру тог палестинског покрета, саопштила је израелска војска.
Како се наводи, израелска војска преузела је контролу над кључним војним положајима Хамаса.
Додаје се да је израелско ваздухопловство наставило с ударима у Појасу Газе, и да је јуче нападнута група елитних оперативаца Хамаса. Израелска морнарица је извела десетине напада дуж обале Газе, помажући копненим снагама, наводи се у саопштењу војске.
09:37 05.12.2023
Објављени сателитски снимци израелске копнене офанзиве на југу Појаса Газе
Објављене су сателитске фотографије које приказују израелску копнену офанзиву у јужним деловима Појаса Газе.
Фотографије је објавио „Planet Labs PBC“, а према анализи агенције АП, од истека привременог прекида ватре између Израела и Хамаса у петак ујутро израелска војска покренула је интензивну кампању ваздушних удара и копнених борби и у јужном делу Појаса Газе.
Објављене сателитске фотографије израелске копнене офанзиве на југу Појаса Газе. - Sputnik Србија

На фотографијама, снимљеним у недељу, виде се израелски тенкови и оклопни транспортери нешто мање од шест километара северно од центра Кан Јуниса, главног града у јужном делу Појаса Газе.
АП наводи да је анализом пронашао четири локације у тој области са укупно око 150 оклопних транспортера, тенкова и других возила.
08:51 05.12.2023
Сирене за ваздушну опасност огласиле се у пограничним кибуцима у Израелу.
08:14 05.12.2023
Израелске копнене операције у јужној Гази могле би да лише здравствене заштите хиљаде Палестинаца, упозорила је Светска здравствена организација.
СЗО указује да само 18 од 36 болница функционише у Гази, али да само делимично пружају услуге.