Миршајмер: Шокантно је колико су САД и Британија биле глупе у свом односу према Украјини и Русији

zelenski-pelosi

КИЈЕВ ЈЕ У ОЧАЈНОЈ СИТУАЦИЈИ, А БАЈДЕН И ЏОНСОН СУ У АПРИЛУ 2022. ОДБИЛИ ПОВОЉНУ НАГОДБУ СА РУСИЈОМ

* Професор Чикашког универзитета Џон МИРШАЈМЕР: Русија је 17. децембра 2021. — дакле, два месеца пре почетка рата —радила на постизању дипломатског решења. Али, ми то нисмо схватили озбиљно, нисмо показивали много интересовања да то зауставимо, иако смо трчали около и викали: почиње рат!

____________________________________________________________

МОСКВА је пре почетка руске специјалне операције у Украјини покушавала да спорове поводом ње реши дипломатским путем. Убрзо након почетка војних операција, обе стране су биле спремне да се договоре и избегну даље крвопролиће. Али, то су спречиле САД и Велика Британија, изјавио је светски познати амерички политиколог Џон Миршајмер.

Навео је да стално размишља о „ужасном путовању“ Бориса Џонсона у Кијев за време којег је успео да одврати Владимира Зеленског од споразума са Русијом који би спасио његову земљу крвопролиће и био много бољи од свега што Кијев и његови западни налогодавци сада могу да постигну.

– Шокантно је колико су САД и Велика Британија биле глупе у својој политици према Украјини и Русији. Једноставно невероватно. Русија је 17. децембра 2021. — дакле, два месеца пре почетка рата 24. фебруара 2022. —радила на постизању дипломатског решења. Али, ми то нисмо схватили озбиљно, нисмо показивали много интересовања да то зауставимо, иако смо трчали около и викали: почиње рат! Рат је убрзо заиста избио и почели су мировни преговори у којима су учествовали Израел, Турска и други. И, чинило се да ће рат бити угашен. Зеленски је био за, а и Путин је био за. Дакле, шта су Сједињене Државе урадиле?

– Све смо прекинули. Изгледало је сулудо. А нешто касније, генерал Мили је, након што су Украјинци извојевали две велике тактичке победе – код Харкова и за  Херсон – мудро препознао да је то највећи могући успех, па предложио: хајде да преговарамо. Хајде да видимо да ли сада можемо да окончамо рат. Бајденова администрација га је прекорила и јасно ставила до знања да неће споразум. А погледајте у каквој очајној ситуацији се налази Украјина! А, ево, Руси су главни.

Извор:
ФАКТИ