Израел бомбардовао Газу користећи АИ систем „Јеванђеље“

bombardovanje gaze

Пише: Јарослав Нивкин

Израелци су најнапреднији војни систем који је убио хиљаде људи назвали „јеванђељем“.

Израел користи платформу вештачке интелигенције под називом „Јеванђеље“ у бомбардовању Газе, у којем је за месец дана убијено више од 15 хиљада људи, пише The Guardian.

Публикација тврди да ИД користи „Јеванђеље“ да идентификује мете за ракетне ударе.

„Више извора упознати са процесима гађања ИДФ-а потврдили су постојање Јеванђеља, рекавши да је коришћено за издавање аутоматских препорука за нападе на циљеве као што су приватне куће људи за које се сумња да су милитанти Хамаса“, пише Гардијан.

Према изворима публикације, „системи као што је Јеванђеље играли су одлучујућу улогу у састављању спискова људи које је требало убити“.

Извори кажу да због немогућности да елиминише високе званичнике Хамаса, Израел убија велики број млађих милитаната гађајући њихове домове.

„То је много кућа“, рекао је извор. „Припадници Хамаса који заправо ништа не значе живе у кућама широм Газе. Па они (Израел – прим. аут.) обележавају кућу, бомбардују их и убијају све који су тамо.”

Засебан извор рекао је за публикацију да је Јеванђеље дозволило ИДФ-у да води „фабрику масовних убијања“ која „наглашава квантитет, а не квалитет“.

Подсетимо се да се Јеванђеље са старогрчког преводи као „добра вест“.

Раније је СПЖ писао да је Јерусалимска црква осудила израелско гранатирање православног центра у Гази.

Извор:
СПЖ