ОДРЖАН РЕФЕРЕНДУМ У ВЕНЕЦУЕЛИ: Грађани великом већином гласали за припајање спорне територије Ескибо

venecuela

ГРАЂАНИ Венецуеле су великом већином гласали за полагање права на спорну територију Ескибо богату нафтом коју дуго контролише суседна Гвајана.

Више од 95 одсто грађана који су изашли на референдум је потврдило суверенитет Венецуеле над спорном територијом Ескибо, саопштили су венецуелански званичници, преноси Би-Би-Си.

Званични Каракас тврди да је спорни регион део Венецуеле од стицања независности од Шпаније пре 200 година, али Гвајана узвраћа да је та територија крајем 19. века додељена тадашњој Британској Гвајани.

Спор око територије Ескибо се поново разбуктао 2015. године након великог открића нафте у мору надомак обала ове територије.

Председник Венецуеле Николас Мадуро поздравио је резултате референдума као „убедљиву победу присталица припајања Ескибоа Венецуели“.

Ова област површине 159.500 квадратних километара чини две трећине територије коју контролише Гвајана и у њој живи око шестина становништва Гвајане.

Пресудом међународног арбитражног суда из 1899. године та територија је додељена Великој Британији, која је у то време била колонијална сила у Гвајани, али последњих деценија венецуеланске власти су упозоравале да је та пресуда била неправедна.

Године 1966. када је Гвајана стекла независност, Велика Британија и Венецуела су се сложиле да се формира комисија састављена од представника Гвајане и Венецуеле која ће поново размотрити овај територијални спор, али шест деценија касније решење није постигнуто.

Референдум је уследио након што је амерички нафтни гигант Ексон Мобил 2015. године открио нафту у водама код обале Ескибоа.

Извор:
НОВОСТИ