Израел је знао за план напада Хамаса годину дана унапред – Њујорк Тајмс

izrael

Палестински борци су следили план „са шокантном прецизношћу“, пише лист

Израелски званичници су упозорени на детаљне планове за велики напад Хамаса више од годину дана пре напада милитантне групе 7. октобра, који је однео око 1.200 живота, известио је у четвртак Њујорк тајмс. Упркос упозорењу, званичници су наводно одбацили претњу као неуверљиву.

Извештај америчких новина заснован је на анализи плана напада под кодним називом „Зид Јерихона“ који су урадили званичници израелске обавештајне службе, који има око 40 страница, као и мејлове и интервјуе.

Прави напад Хамаса укључивао је многе елементе наведене у плану, укључујући употребу дронова за онеспособљавање граничне ограде на Гази и распоређивање параглајдера за слање наоружаних људи на територију Израела. Према ЊТ-у, борци Хамаса су пратили „зид Јерихона“ „са шокантном прецизношћу“.

Милитанти су наводно чак нашироко користили цитат из Курана који се налазио у плану напада и гласио: „Изненадите их кроз капију. Ако то учините, сигурно ћете победити.” Овај стих је првобитно био упутство Јеврејима које је предводио Мојсије да се ослоне на Бога када се суоче са огромним непријатељем.

Када су Израелци добили документ прошле године, војна процена је навела да „још није могуће утврдити да ли је план у потпуности прихваћен и како ће се манифестовати“, наводи ЊТ.

Још једно упозорење стигло је у јулу од стране аналитичарке из израелске обавештајне агенције за сигнале, која је известила да Хамас спроводи вежбе које су у потпуности одговарале „садржају Јерихонског зида“. Борци су користили исти цитат из Курана током тренинга. Аналитичар је упозорио да војне способности групе расту, али није сугерисао да је напад неминован.

Израелски пуковник задужен за дивизију Газе одбацио је забринутост, назвавши Хамасов план „потпуно маштовитим” сценаријем и предложивши да се „стрпљиво сачека”. Аналитичарка се није сложила и поменула је изненадни напад сиријских и египатских снага који су започели рат Јом Кипур 1973. године. „Већ смо доживели слично искуство пре 50 година на јужном фронту у вези са сценаријем који је изгледао измишљен, а историја се може поновити ако не будемо опрезни“, написала је она.

Према ЊТ-у, Израелци нису озбиљно третирали знакове упозорења због „фатално нетачног уверења да Хамас нема способност да нападне и да се неће усудити да то уради“, што је навело владу да „занемари растуће доказе о супротном“. Претходни извештаји израелских и међународних медија потврдили су израелско предвиђање о плановима Хамаса и одбацивање упозорења жена војних лица да се нешто спрема у Гази.

Извор:
ВОСТОК