УЖИВО Израел гађао предграђе Дамаска, скоро 200 Палестинаца убијено од прекида примирја

palestina

Прелаз Рафа је затворен и хуманитарна помоћ не стиже у Газу

Жестоке борбе на југу Појаса Газе настављене су након седмодневног примирја.

Министарство здравља у Гази саопштило да је скоро 200 Палестинаца убијено од прекида привременог примирја између Израела и палестинске групе Хамас.

Израелска војска је раније оптужила Хамас да је прекршио услове привременог примирја и испалио ракету према израелској територији, непосредно пред истицање примирја јуче у шест сати ујутру по локалном времену, након чега су израелски авиони извели низ напада на Појас Газе.

ИДФ наводи да су идентификована тела шесторо талаца.

И амерички државни секретар оптужује Хамас за прекид примирја. С друге стране, Бела кућа је саопштила да САД настављају да раде са Израелом, Египтом и Катаром на продужењу хуманитарне паузе у Гази.

Прелаз Рафа је затворен и хуманитарна помоћ не стиже у Газу.

Све вести из Појаса Газе пратите уживо из минута у минут на порталу РТ Балкан.

  • 2. дец 2023 • 08:54

    08:54

    ИДФ наставља са ударима у појасу Газе: Током ноћи погођено више од 400 циљева

    Током протеклог дана, ИДФ је напао више од 400 терористичких циљева широм Појаса Газе, пренела је израелска војска.

    Борбени авиони израелских ваздушних снага су погодили више од 50 циљева у области Кан Јунис.

    Војници ИДФ-а су напали су терористе и Хамасову инфраструктуру у области Беит Лахиа користећи тенковску ватру и усмеравајући ваздушне ударе.

  • 08:33

    Медији: Израелска војска током ноћи гађала циљеве на периферији Дамаска

    Израелска војска је током ноћи гађала неколико циљева на периферији Дамаска, а у тим нападима проузрокована је одређена материјална штета, јавили су сиријски државни медији.

    Новинска агенција САНА пренела је, позивајући се на неименованог војног званичника, да су удари извршени из правца Голанске висоравни и да је сиријска противваздушна одбрана оборила већину пројектила.

    Напади су резултирали само „материјалним губицима“, наводи агенција.
    Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР), британска посматрачка група са мрежом извора на терену, саопштила је да је погођена област јужног Дамаска где, како наводи, „делују војне снаге које сарађују са либанским Хезболахом“, милитантном групом коју подржава Иран, преноси „Тајмс оф Израел“.

    Израел је неколико пута гађао мете у Сирији од 7. октобра, када је почео сукоб са Хамасом, нападом палестинских милитаната из Појаса Газе на израелску територију.

    У недељу је Израел извео ваздушни удар на међународни аеродром у Дамаску, због чега је он стављен ван функције, само неколико сати након што је обновио летове после вишемесечне паузе након претходног израелског напада.

    Израел је последњих година извео стотине напада на део територије Сирије под контролом владе у Дамаску, циљајући Хезболах и друге милитантне групе које подржава Иран, а које делују у тој ратом захваћеној земљи, али ретко признаје такве операције, наводи „Тајмс оф Израел“.

  • 08:30

    Сирене за ваздушну опасност у пограничним кибуцима

    После затишја од неких осам сати, у пограничним заједницама Холит и Суфа на југу Израела огласиле су се сирене за ваздушну опасност, преноси „Тајмс оф Израел“.

  • 08:29

    Министарство у Гази: Готово 200 Палестинаца убијено од прекида примирја

    Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило да је скоро 200 Палестинаца убијено од прекида привременог примирја између Израела и палестинске групе, преноси агенција Франс прес.

    „Гађамо војне циљеве Хамаса широм Појаса Газе“, рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага Џонатан Конрикус.

    Како су непријатељства настављена, Хамасово наоружано крило је добило „наређење да настави борбу“ и да „одбрани појас Газе“, према извору блиском групи, преноси „Гардијан“.

     

Извор:
РТ