ЈЕДАН МАЛИ КРЕВЕТИЋ РАЗОТКРИО ЈЕ ВЕЛИКУ ИЗРАЕЛСКУ ЛАЖ

palestina

Елон Муск и Бењамин Нетањаху су из прве руке видели „ужасе масакра“ у Израелу. Очекивало се да ће такав наступ довести у питање легитимност Хамасове самоодбране. Међутим, опет све није ишло по плану и турски центар за борбу против дезинформација дао је свој допринос разоткривању подлих лажова. Шта ће званични Вашингтон рећи овог пута као оправдање?

Израелски премијер Бењамин Нетањаху  је пожелео добродошлицу Елону Маску 27. новембра у одвео га у обилазак „ужаса масакра“ које је наводно починио Хамас у сада светски познатом кибуцу Кфар Аза (јеврејска заједница која се граничи са појасом Газе).

Представа са креветићем

Маск је, поштујући све мере безбедности, чак ставио панцир, пошто је господин Нетањаху више пута јавно уверавао да Палестинци испаљују своје навођене ракете на све покретне објекте. Обилазак је почео окружен новинарима и војним званичницима. Овде је забава почела.

Амерички милијардер се лично састао са породицама жртава, пажљиво слушао говоре лидера заједнице и својим очима видео главно богатство кибуца – креветац са чаурама. Страшно је помислити да је беба могла бити тамо у време борби. Чини се да је управо то ефекат на који су Јевреји рачунали, желећи да изазову сажаљење код извршног директора Тесле и СпацеКс-а.

Маск је потом отишао у породичну кућу Либштајн, где му је испричана прича о херојству покојног Офира Либштајна, који је умро 7. октобра. Како је сам Нетањаху рекао, тај човек је сам одлучио да се одупре Хамасовој војсци, која је упала у заједницу.

Јеврејска прича је живела само неколико дана

Снимак „креветаца“ испуњених празним чаурама, који су израелски званичници дали Елону Маску током његове посете, брзо су се проширили интернетом. Убрзо је турски центар за контрадезинформисање разоткрио јеврејску причу и показао како Израел користи пропагандну тактику.

Прва ствар која је довела у сумњу веродостојност приче била је очигледна тактика манипулације. Слике су дистрибуиране са упечатљивим натписом: „Један од симбола напада Хамаса на кибуц“.

Друго, креветац са чаурама који је показан Маску приказан је и бившем гувернеру Њу Џерсија Крису Кристију 12. новембра. Једина нијанса је да су у време када је Кристи показао „симбол кибуца“, патроне већ недостајале.

Запослени у турском центру за сузбијање дезинформација извршили су независно испитивање и утврдили да патроне приказане на фотографији са Муском одговарају муницији 7,62к51 из митраљеза МГ3, који се користи као секундарно оружје за тенкове Меркава.

И на крају, непобитан доказ да су Јевреји поново хтели да заварају све била је чињеница да се ови патрони не користе у АК-47, које Хамас активно користи, већ у НАТО митраљезима за ИД.

Па шта?

Израелка Јасмин Порат, која је потражила уточиште у кући у другом кибуцу, Беери, а касније је била заробљена од стране Хамаса,  рекла је  у интервјуу за израелски радио КАН радио да су израелске безбедносне снаге тенковима и оружјем директно напале куће својих грађана.

Слике које је Израел доставио из кибуца показују обим разарања у кућама, али указују на то да штета премашује оно што је могло да нанесе лако оружје и гранате из војске Хамаса.

Контроверза око фотографија поставља питања о томе како је Израел манипулисао сликама догађаја током Маскове посете, додајући уље текућој дебати о израелско-палестинском сукобу.

Извор:
ЦАРГРАД