Педро Санчез: ЕУ мора да призна Палестину због моралних и геостратешких разлога. Европа не може приуштити два отворена ратна фронта – у Украјини и на Блиском истоку

sancez-pedro

Премијер Шпаније Педро Санчез изјавио је да Европска унија мора да призна Палестину због моралних и геостратешких разлога.

У интервјуу за јавни сервис ТВЕ, Санчез је рекао да сматра да је дошао тренутак да све чланице ЕУ признају Палестину, јер су одавно обећале Палестинцима и арапским земљама примену решења са две државе.

„Исправно је да то урадимо, јер свих ових година гледамо како Израел систематски окупира палестинске територије на Западној обали, а сада гледамо и шта се дешава у Гази“, казао је Санчез, чија земља још месец дана председава Унијом, преноси Хина.

„Интерес Европе је да се реши то питање, првенствено због моралних вредности, јер није прихватљиво ово што гледамо у Гази, Поред тога, геополитички интерес Европе је да се стабилизује регион који, ако не дође до мира, може упасти у кризу која ће се прелити на Либан, Египат и Јордан, и дестабилизовати Медитеран, регион који нам је важан“, истакао је Санчез.

Санчез тражи организовање међународне конференције, на којој би учествовали Израел и Палестина, са које би обе земље отишле међународно и међусобно признате.

Сматра, такође, да Европа не може приуштити два отворена ратна фронта, у Украјини и на Блиском истоку, и да мора да превлада дипломатија.

На недавној турнеји по Блиском истоку Санчез је прозвао израелску владу због убијања цивила, посебно жена и деце, и најавио да би Шпанија мога сама да призна Палестину, ако то не уради ЕУ, а Влада Израела је жестоко осудила те изјаве и дошло је до дипломатске кризе између две медитеранске земље.

Санчез је данас казао да су односи Шпаније и Израела „коректни“, поновивши да је његова влада првог дана осудила „оно што је учинио Хамас у Израелу и увек је говорила да Хамас мора да пусти израелске таоце одмах и безусловно“.

„Али са истом увереношћу морамо рећи Израелу да мора да води акције у складу са међународним хуманитарним правом. Гледајући бројеве и снимке, посебно девојчица и дечака који умиру, искрено сумњам да поштује међународно хуманитарно право“, изјавио је Санчез.

Шпански парламент је 2014. изгласао одобрење влади да призна Палестину, али је Санчез, на питање због чега одуговлачи с тим, рекао да се у тој резолуцији такође „наводи да разне европске земље то треба да ураде истовремено кад и Шпанија“.

Подсетио је да је више од 140 земаља већ признало државу Палестину, а Шведска је, као чланица ЕУ, то учинила једнострано.

Извор:
НСПМ