Лавров допутовао у Скопље, Бугарска затворила свој ваздушни простор за Захарову

Lavrov-Zaharova

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је током ноћи у Скопље на састанак Савета министара ОЕБС-а који се одржава у Северној Македонији.

Дужина руте министарског авиона износила је око 4.000 км, пут је трајао више од пет сати. Лавровљев авион је прелетео Турску и Грчку на путу за Северну Македонију, иако се раније очекивало да ће летети преко Бугарске.

Како јављају руски медији, бугарска страна одбила да дозволи прелет авиона шефа руског министарства спољних послова ако се у њему буде налазила званична представница руског дипломатског ресора Марија Захарова.

У Скопљу се одржава тродневни 30. скуп министара спољних послова Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), који ће окупити преко 70 делегација са око 1.000 чланова.

Министри ће донети одлуке о даљем функционисању ОЕБС, а извесно је да ће одлучити да Малта преузме улогу председавајућег ОЕБС за 2024. годину. Након више од три деценије независности, Македонија је први пут домаћин оваквог једног скупа, што се у земљи оцењује као велики успех домаће дипломатије. Припреме за овај догађај трајале су целу годину, а током скупа биће ангажовано више полицијских служби, преноси Спутњик.

Извор:
ПОЛИТИКА