Хил: ЗСО у замену да Србија Косову да капацитет да тражи чланства у међународној заједници

hil

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил, говорећи о дијалогу Београда и Приштине, рекао је данас да иницијална идеја која је на столу подразумева да ће постојати Заједница српских општина а да зауврат Србија “одступи” и да Косову да капацитет да тражи чланства у међународној заједници.

“Косово је у овој земљи тешка тема, постоје кључни датуми – 1999. и 2008. године, јасно је да постоје теме које су остале и које нису решене. Европска унија истрајно покушава да ове ствари реши. У бриселском процесу постоје елементи који су на столу – шта треба да се коначно уради. Потребно је да Срби на северу Косова знају како ће да изгледа њихов живот и мислим да је цео концепт ЗСО есенцијалан”, рекао је Хил.

Истовремено, како је додао, Косово је прогласило независност 2008. и сада, 15 година касније и даље га не признаје пет земаља чланица Европске уније и многе друге земље у свету.

“Косову је потребан већи капацитет да би било међународни играч. Иницијална идеја која је на столу је да ће постојати Заједница српских општина а да зауврат Србија одступи и да Косову да капацитет да тражи чланства у међународној заједници. Није лако, увек се мисли да су преговори нека једначина која се учи у гимназији из математике, али је увек комплексније него што се мисли, али ово мора да се деси“, рекао је Хил на на 23. Београдском економском форуму.

Хил је рекао и да се смањила могућност избора када је рат у Украјини у питању, и да је за Србију “потпуно неодрживо да остане у добрим односима са Руском Федерацијом”.

“Србија је земља која се поносила веома добрим односима са земљама широм света, па и са Русијом. Сасвим је неодрживо наставити добре односе са Русијом. Русија је направила хаос у пола света, изазвала огромне проблеме свима, заоштрила изборе и свима јасно ставила до знања шта треба да раде”, рекао је Хил, пренела је Политика, извештај Тањуга.

Он је навео је да су у почетку сви мислили да ће рат у Украјини трајати кратко, али да су сада сви свесни да ће потрајати и да, како је рекао, морамо остати са тим проблемом док се не реши.

“Морамо да будемо веома јаки са Украјином док се ово не реши. Мислим да је једна од горких иронија тог рата што боље можемо да видимо шта ће бити будућност Украјине, него Русије. Мислим да се Русија заиста довела у веома непознате воде. Не знамо где ће бити Русија”, нагласио је Хил.

Он је навео састанак Оебса у Скопљу као пример ситуације у коју је Русија себе довела.

“Да ли ће руски министар спољних послова моћи да присуствује? Да ли жели да присуствује? Да ли осећају да имају неку улогу у тој организацији, иако су увек били један од главних играча у Оебсу. Од Руса чујемо да ће господин Лавров вероватно доћи, уколико му земље обезбеде дозволу за прелет његовог авиона како би он заиста могао да стигне до Скопља”, рекао је Хил.

Додао је да је то “тужно за земљу која је била један од главних елемената међународне заједнице”.

“Таква је држава постала Русија”, навео је Хил.

Како је рекао, највећи проблем је што нико, па ни Русија, не зна шта жели ратом у Украјини.

“Готово је немогуће схватити шта желе у Украјини. Изгледа да су хтели да натерају Украјинце да пожеле да буду Руси, што је имало супротан ефекат од првог дана. Рекли су имали су неку концепцију да их занима источна Украјина. Није јасно ни да је то оно што они желе. Мислим да нације у основи морају да знају шта желе. А ми имамо нацију, Руску Федерацију, која једноставно нема појма шта жели да ради”, додао је Хил.

Како је рекао, део разлога за то је везан за руско вођство, које је, како је рекао, изгубило осећај за реалност. Хил је додао да је Русија ратом у Украјини направила хаос у целом свету.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ