Израел ухапсио готово исти број Палестинаца колико их је ослободио током примирја

Eyad Banat

Током прва четири дана размјене заробљеника између Израела и Хамаса, Израел је ослободио 150, а ухапсио 133 Палестинаца.

Израел наставља хапшења десетака Палестинаца на окупираној Западној обали и источном Јерусалему, док размјењује заробљенике с Хамасом.

У прва четири дана примирја између Израела и Хамаса, које је почело у петак, Израел је ослободио 150 палестинских затвореника – 117 дјеце и 33 жене.

Хамас је ослободио 69 талаца – 51 Израелца и 18 грађана других националности.

У истом временском периоду, Израел је ухапсио најмање 133 Палестинца из источног Јерусалема и са Западне обале, према Удружењу палестинских затвореника.

“Док траје окупација, хапшења неће престати. Људи то морају схватити, јер је ово устаљена пракса окупатора, уз ограничавања било какве врсте отпора”, рекла је Al Jazeeri Amany Sarahneh, гласноговорница Друштва палестинских затвореника.

“То је пракса коју свакодневно проводе – не само након 7. октобра”, додала је. “Заправо смо очекивали да ће више људи бити ухапшено током ова четири дана.”

Примирје којем је посредовао Катар услиједило је након 51 дана немилосрдног израелског бомбардовања опкољеног Појаса Газе, које је почело 7. октобра, на дан када је Хамас покренуо изненадни напад на израелски териториј у којем је погинуло 1.200 људи.

Израел је од тада у Појасу Газе убио више од 15.000 Палестинаца, већином жене и дјецу.

У понедјељак је иницијално четверодневно примирје продужено за два дана, током којих ће, према очекивањима, бити ослобођено још 60 Палестинаца и 20 талаца.

Под израелском војном окупацијом Западне обале и источног Јерусалема, која траје 56 година, израелске снаге проводе ноћне рације у палестинске домове, хапсећи 15 до 20 људи током “мирних дана”.

Током прве двије седмице након 7. октобра, Израел је удвостручио број притворених Палестинаца, са 5.200 на више од 10.000.

Адвокати палестинских затвореника и посматрачке групе ду од 7. октобра забиљежили 3.290 хапшења на Западној обали и у источном Јерусалему. Средином новембра је 35-годишњи Eyad Banat ухапшен док је снимао уживо на ТикТоку. Након тога је ослобођен.

‘Окупатори не дају никакве гаранције’

Од почетка примирја, улице Рамаллаха биле су преплављене људима који су дочекивали ослобођене затворенике.

Но, брига за палестинске затворенике не престаје након њиховог ослобађања, јер израелске снаге углавном поново ухапсе већину ослобођених.

Десеци затвореника који су ослобођени у размјени заробљеника између Израела и Хамаса 2011. године поновно су ухапшени.

Сарахнех каже да није јасно је ли Израел дао икакве гаранције да неће поново ухапсити оне који су ослобођени.

“Окупатори не дају никакве гаранције. Ови људи могу бити поново ухапшени у било којем тренутку. Окупација увијек поново хапси људе који су ослобођени”, рекла је.

“Највећи показатељ да би ови људи могли бити поново ухапшени је то што већину тренутних затвореника чине они који су били ослобођени”, додала је.

Од 7. октобра су озбиљно погоршани увјети Палестинаца који су ухапшени или се налазе у притвору. Многи су се жалили да су претучени, а шест палестинских затвореника преминуло је у израелском притвору.

Многе жене и дјеца који су ослобођени током примирја свједочили су о злостављању које су доживјели у израелским затворима.

Посљедњих седмица појавило се и неколико видеоснимака који показују како израелски војници туку, газе, злостављању и понижавају затворене Палестинце који су имали повезе на очима, лисице на рукама и били дјелимично или потпуно без одјеће. Многи корисници друштвених мрежа кажу да их те сцене подсјећају на тактике мучења које су америчке снаге користиле у ирачком затвору Абу Гхраиб 2003. године.

Поред тога што су их тукли, палестинским затвореницима је, барем у првој седмици након 7. октобра, укинута медицинска њега, према групама за људска права. Посјете породице, као и рутинске посјете адвоката, такођер су укинуте, наводе групе.

Затвореници су раније имали право три до четири сата провести изван својих ћелија, у дворишту, но и то је скраћено на мање од сат времена, према групама за људска права.

У пренапученим ћелијама сада се често налази дупло већи број затвореника од предвиђеног, а многи спавају на поду без мадраца, рекли су.

Израелски затворски дужносници такођер су искључили струју и топлу воду, претражили ћелије, уклонили све електричне уређаје, укључујући ТВ, радио, плоче за кухање и кухала за воду, те затвориле кантину коју затвореници користе за куповину хране и основних потрепштина попут пасте за зубе.

Извор:
АЛ ЏАЗИРА