Албанске заставе поново на зградама општина Бујановац и Прешево

zastava albanija bujanovac

Заставе Албаније постављене су данас на зградама општина Бујановац и Прешево поводом Дана заставе који се у Албанији слави као национални празник.

Заставе су истакнуте још у понедељак увече, зато што су челници обе општине отпутовали на прославу празника у Тирану, преносе Бујановачке.

Како се наводи, претходних година председник општине Бујановац Нагип Арифи је 28. новембра лично постављао заставу Албаније на балкону зграде Општине, што би аплаузом поздравили албански одборници окупљени испред, међутим тај ритуал је ове године изостао и застава је окачена синоћ.

Албанска застава је постављена поред заставе Европске уније и државне српске заставе.

У Прешеву је заставу окачио председник општине Шћиприм Арифи, а застава Албаније је истакнута и на згради Националног савета Албанаца (НСА) у Бујановцу.

Због истицања албанске заставе полиција годинама уназад подноси прекршајне пријаве против челника општина, председника НСА, службеника и директора јавних установа, који су кажњавани новчано за прекршај из члана 41, став 1, тачка 3 Закона о изгледу, употреби грба, заставе и химне Републике Србије.

У Закону се, поред осталог, наводи да ће се новчаном казном од 50.000 до 500.000 динара казнити за прекршај правно лице ако истакне грб или заставу стране државе у Републици Србији без истицања грба, односно заставе Републике Србије, осим ако потврђеним међународним уговором није друкчије одређено.

По закону о националним мањинама, заједницама је дозвољено коришћење националних симбола, али не идентичних симболима матичне државе.

Албанци одбијају да у било ком детаљу промене националне симболе, позивајући се на Устав Србије, који им, како тумаче, гарантује употребу сопствених симбола.

Извор:
НСПМ