Пекинг: Независност Тајвана би значила рат

vojska tajvan

Кина је спремна да створи услове за мирно уједињење Тајвана, али неће показати попустљивост према снагама које теже независности региона, ако се усуде да изазову инциденте који промовишу суверенитет острва

Кина је спремна за многе могућности за мирно присаједињење Тајвана, али неће дозволити сепаратистичке активности усмерене на његову „независност“, рекао је Чен Бинхуа, портпарол канцеларије за острвска питања при Државном савету Народне Републике Кине, преноси ЦГТН.

Раније је Демократска прогресивна партија Тајвана навела да Пекинг нема план за могуће војне акције на острву на шта им је Чен одговорио да Пекинг неће показати попустљивост према снагама „за независност Тајвана“, ако се усуде да изазову инциденте у корист сецесије острва.

„Независност Тајвана би значила рат“, нагласио је кинески званичник.

Позвао је становнике острва да се супротставе независности и помогну да се односи острва и матице врате на пут мирног развоја.

Званични односи кинеске централне владе и Тајвана су прекинути 1949. године, након што су ту избегле поражене снаге Чанг Кај Шека. Пословни и неформални контакти Тајвана и континенталне Кине обновљени су касних 1980-их.

Ситуација око острва је ескалирала прошлог августа, након што је председница Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајпеј. Кина не признаје суверенитет острва, сматра га својом провинцијом и категорички се противи његовим контактима са званичницима и војском других земаља.

Избори за шефа тајванске администрације заказани су за 13. јануар 2024. године.

Извор:
РТ