Прослава Светог великомученика Стефана Дечанског у Мушветама

musvete

Празник Светог великомученика Стефана Дечанског свечано је прослављен у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама. Тим поводом Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај је служио Свету Архијерејску литургију уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостански и барајевског Г. Г. Наумаи више свештенослужитеља епархије. На литургији је било присутно и монаштво из више манастира епархије и око стотину верника.

По завршетку литургије Хорепископ Николај обавио је чин благосиљања кољива и славског колача које су у част светог Стефана Дечанског принели Епископ Ксенофонт и овогодишњи домаћини славе: Милан и Весна Јездић из Лепосавића, Јустин и Данијела Величковић из Лепосавића и Иван и Снежана Петрушић из Лешка. За идућу годину су се пријавили исти домаћини.

Потом се монаштву и верном народу надахнутом беседом обратио Хорепископ Николај:

„Свети краљ Стефан Дечански је дао пример свима нама како треба да трпимо, како треба Богу да благодаримо. Ако хоћемо спасење мора да претрпимо много тога и много да се потрудимо, много да постимо, да се Богу молимо, да покајнички приступамо Светим Тајнама да би задобили Царство Небеско. Јер наш живот би био потпуно промашен овде на земљи, да било шта постигнемо, да било какве чинове имамо ако не задобијемо милост у Царству Небеском ми смо све изгубили. Зато кажем треба да будемо будни, треба да стражимо над сваким даном нашим, над сваким тренутком живота нашег треба да стражимо, да се чувамо да што мање греха учинимо, да што више добрих дела учинимо, да се молимо, да од Бога тражимо милост и да и ми будемо милостиви према ближњима, јер како ће нама Бог да опрости ако ми не опростимо ближњима својима. Зато кажем, много треба у овом животу да се потрудимо да задобијемо Царство Небеско. Имамо пример светих угодника у српској православној цркви, имамо пример великих угодника Божијих и светих мученика.

У овом животу имамо примере великих угодника Божијих, како су они живели, како су Богу служили, како су се покајали, тако да да Бог и ми да се покајемо, тако да да Бог и да и ми, када пођемо одавде, да нас Бог благослови и да наследимо и ми Царство Небеско где ћемо са свима светима и са овим великим светим угодником Божијим Стефаном Дечанским славити једнога Бога у Три Лица, Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Манастирско братство је заједно са овогодишњим домаћинима припремило трпезу љубави за све присутне. Том приликом је изведен пригодни програм.

Извор:
ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ