4. дан примирја Израела и Хамаса: Постигнут договор да се примирје продужи за два дана. Хамас предао Црвеном крсту 11 држављана Израела

palestina

Четвртог дана примирја Хамас је предао Црвеном крсту 11 држављана Израела, у оквиру споразума између Израела и Хамаса. Очекује се да ће из израелских затвора током вечери бити пуштено тридесет троје Палестинаца. Катар је саопштио да је постигнут договор да се примирје продужи за још два дана. Израел је обавестио породице талаца који треба да буду пуштени данас из Газе. Током дана било је одлагања у реализацији пуштања талаца због неслагања Израела и Хамаса око листа заточених за ослобађање. У Појас Газе ушло је 200 камиона помоћи и 4 цистерне са горивом.

22:11 У заточеништву остало деветоро израелске деце

После пуштања четврте групе талаца које је Хамас држао у Гази у заточеништву је остало девторо израелске деце

Према подацима којима располаже израелска страна Хамас и даље држи бебу стару 10 месеци Кфир Бибас, Ариел Бибас (4), Гали Таршански (13), Амит Шани (16), Офир Енгел (17), Мају Лајмберг (17), Ајшу Заидн (17), Лиама Ора (18) и Итаја Регева (18).

22:03 ИДФ: Ослобођени таоци стигли на израелску територију

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да се 11 талаца ослобођених из заробљеништва Хамаса у Појасу Газе сада налази на израелској територији и да их прате специјалне снаге и припадници безбедносне агенције Шин Бет.

„Након што прођу почетну медицинску процену, наше снаге ће их испратити док се не сретну са породицама“, наводи ИДФ.

21:52 Катар: Таоци које је вечерас ослободио Хамас имају двојна држављанства

Међу 11 талаца које је Хамас вечерас ослободио у замену за 33 Палестинца налазе се особе које поред израелског имају и француско, немачко и аргентинско држављанство, саопштено је из Катара.

„Израелци ослобођени из Газе укључују особе са двојним држављанством три са држављанством Француске, два немачка држављана и шест држављана Аргентине“, нааписао је портпарол катарског министарства спољних послова Мајед ел Ансари.

Он је потврдио да су међу палестинским затвореници које Израел ослобађа из затвора три жене и 30 малолетника.

21:09 ИДФ потврдио да је Хамас предао 11 талаца Црвеном крсту у Гази

Израелске одбрамбене снаге су потврдиле да је Хамас предао 11 талаца Црвеном крсту.

„Према информацијама Црвеног крста, 11 талаца које је држао Хамас је на путу ка израелској територији“, наводи ИДФ.

20:18 ИДФ: У току ослобађање четврте групе талаца, одлука о продужењу примирја није коначна

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари, рекао је да ослобађање четврте групе талаца „у току“.

Такође каже да одлука о продужењу привременог прекида ватре са Хамасом још није донета.

„Договарамо се преко посредника даноноћно. Ништа није коначно док се заиста не догоди. Ствари напредују, али је потребно стрпљење“, рекао је Хагари.

19:52 Либерасион: Црвеном крсту предато 11 Израелаца и шесторо Тајланђана

Црвени крст је потврдио да је збринуо 11 талаца који су држављани Израела и шесторо држављана Тајланда, преноси француски Либерасион позивајући се на израелске медије.

Реч је о две мајке и деветоро деце који су пуштени из заточеништва у Гази где их је држао Хамас и они су на путу ка Израелу, наводи израелски портал Инет.

19:39 Израел: У Појас Газе ушле 4 цистерне са горивом и 200 камиона хуманитарне помоћи

Израел је саопштио да су четири танкера са горивом данас ушла у Појас Газе, у складу са споразумом о примирју.

Поред тога, у енклаву улази 200 камиона са храном, водом, опремом за склониште и медицинским потрепштинама.

19:33 Уз израелске грађане Хамас пушта и шесторо Тајланђана

Хамас је пристао да, поред једанаесторо Израелаца, данас ослободи још шест тајландских држављана које држи као таоце у Гази, преносе египатски медији.

18:59 Катар послао пет авиона са хуманитарном помоћи Појасу Газе

Катарско Министарство спољних послова саопштило је да је пет авиона са хуманитарном помоћи послато у египатски град Ел Ариш, одакле ће помоћ бити пребачена у Појас Газе.

Aвиони носе 156 тона помоћи – хране, лекова и опреме за склоништа. Катар је досад послао 26 авиона Гази, са 879 тона помоћи, истакло је министарство.

У Појасу Газе траје четвородневно примирје док се ослобађају таоци које је Хамас отео.

Из Уједињених нација су саопштили да помоћ која је стигла у Газу и даље недовољна за потребе становника те палестинске енклаве. Помоћ отежано стиже на север Газе где је ситуација најтежа.

18:50 Бела кућа: Током продужења примирја биће пуштено 20 израелских жена и деце

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби потврдио је да ће још 20 израелских жена и деце бити ослобођено током дводневног продужења примирја између Израела и Хамаса.

Договор је структуриран на начин да би Израел пристао да продужи примирје за још један дан за сваких 10 талаца које Хамас ослободи.

Кирби је рекао да не зна да ли 11 талаца који су данас ослобођени укључују и преостале две америчке држављанке које се држе у Гази.

Међу таоцима које држи Хамас налази се још шест мушкараца који су држављани САД и један мушкарац који има „зелену карту“.

18:34 Хамас саопштио списак палестинских притвореника које Израел данас пушта из затвора

Хамас је објавио саопштење у којем се наводи да списак палестинских затвореника који треба да буду пуштени вечерас укључује три жене и 30 деце.

Према споразуму о примирју између Хамаса и Израела, три палестинска затвореника се ослобађају за сваког таоца.

17:43 Хамас: Примирје ће се наставити под истим условима

Хамас је саопштио да ће се примирје наставити „под истим условима као и раније“.

Садашње примирје предвиђа да Хамас ослободи једног таоца у замену за ослобађање тројице Палестинаца заточених у Израелу, а до сада је ослобођено 39 израелских талаца у замену за 117 палестинских затвореника.

17:00 Израел обавестио породице талаца који би требало да буду пуштени данас

Израел је обавестио породице талаца који би требало да буду пуштени данас, пошто се чини да је договор поново на путу ењализације.

Кабинет премијера саопштава да су израелске власти обавестиле породице талаца који би требало да буду пуштени у наредним сатима, пошто се чини да је договор поново на правом путу након ранијег спора.

15:58 Египат: Близу договора о продужењу примирја за још два дана

Помоћник египатског председника Дијаи Рашвану најављује да су Каиро и Доха веома близу обезбеђивања дводневног продужења примирја између Израела и Хамаса.

Продужењем примирја, у уторак и среду, било би ослобођено по 10 израелских талаца и 30 палестинских затвореника дневно, рекао је Рашван, додајући да ће 11 израелских талаца бити ослобођено касније данас.

15:46 УН позива на наставак преговора о примирју

Извештавали смо о растућем међународном притиску да се продужи садашњи споразум о примирју – а сада су се УН последње придружиле позивима.

Портпарол генералног секретара УН Антонија Гутереса рекао је да се „дијалог који је довео до споразума мора наставити“ и поновио свој позив на „потпуни хуманитарни прекид ватре, за добробит народа Газе, Израела и ширег региона“.

Портпарол је додао да је организација повећала хуманитарну помоћ која је стигла у Газу у последња четири дана, али те залихе „једва да се региструју у односу на огромне потребе 1,7 милиона расељених људи“.

Гутерес је поновио позиве да се преостали таоци ослободе „одмах и безусловно“ и позвао све државе да „искористе свој утицај да окончају овај трагични сукоб“ и да подрже кораке ка „јединој одрживој будућности региона: решењу са две државе, са Израелом и Палестином који живе једни поред других, у миру и безбедности“.

13:41 Ројтерс: Близу договора о продужењу примирја

Египатски, катарски и амерички преговарачи близу су постизања споразума о продужењу примирја које истиче до краја дана.

Како наводи Ројтерс, још се разговара о дужини продужења прекида ватре и о томе који ће затвореници бити ослобођени на основу њега, рекла су три египатска безбедносна извора.

Хамас тражи још четири дана примирја, док је Израел за продужење из дана у дан, уз наставак преговора о томе који ће палестински затвореници бити ослобођени, додали су извори Ројтерса.

13:34 Маск са Нетанјахуом обишао кибуц који је претрпео напад Хамаса

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху обишао је са Илоном Маском кибуц Кфар Аза који је претрпео напад Хамаса 7. октобра.

Нетанјаху је Маску предочио сведочења о злочину који се тамо догодио.

12:47 Столтенберг позвао на продужење примирја

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је на продужење четвородневног примирја између Израела и Хамаса, како би се омогућило ослобађање још талаца.

Обраћајући се новинарима, Столтенберг је рекао да Иран треба да обузда своје „клијенте“.

Хамас је део регионалног савеза који се састоји од Ирана, Сирије и шиитске исламистичке групе Хезболах у Либану, који се сви снажно противе политици САД на Блиском истоку и Израелу.

11:31 Борељ: Израелска насеља на окупираним територијама – кршење међународног права

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ каже да финансирање нових насеља на окупираним палестинским територијама „неће учинити Израел безбеднијим“.

„Насеља представљају озбиљно кршење међународног хуманитарног права и највећа су безбедносна одговорност Израела“, објавио је Борељ на платформи Икс (Твитер).

11:07 Маск у Израелу: Постигнут начелни договор о коришћењу Старлинка у Гази

Најбогатији човек на свету Илон Маск, који се налази у посети Израелу, рекао је да је постигнут начелни договор о коришћењу сателита Старлинк његове компаније Спејс икс у Појасу Газе, где се пауза у рату против Хамаса поклопила са посетом технолошког предузетника.

Израелски председник Исак Херцог требало би после подне да се састане са Маском.

Њима ће се придружити рођаци талаца које Хамас држи у Гази, а такође ће разговарати о „потреби да се делује у борби против растућег антисемитизма на интернету“, саопштила је Херцогова канцеларија.

Премијер Бенјамин Нетанјаху такође треба да се састане са Маском у понедељак како би разговарао о безбедносним аспектима вештачке интелигенције и одржао онлајн дискусију уживо.

Када су се последњи пут срели, у Калифорнији 18. септембра, Нетанјаху је позвао Маска да успостави равнотежу између заштите слободног изражавања и борбе против говора мржње након недеља контроверзе око антисемитизма на платформи Икс, бившем Твитеру.

Прошлог месеца, док је рат беснео, Маск је предложио коришћење Старлинка за подршку комуникационим везама у Гази, погођеној честим нестанцима струје, са „међународно признатим хуманитарним организацијама“.

Израелска агенција за комуникације „Шломо Кархи“ се тада успротивила, рекавши да ће „Хамас то користити (Старлинк) за терористичке активности“.

Међутим, Кархи је у понедељак рекао да су Израел и Маск постигли начелни споразум према којем „Старлинк може да ради у Израелу само уз одобрење израелског Министарства комуникација, укључујући и Појас Газе“.

У објави на платформи Икс упућеној Маску, Кархи је рекао да се нада да ће посета Израелу „послужити као одскочна даска за будуће подухвате, као и да ће побољшати ваш однос са јеврејским народом и вредностима које делимо са целим светом“.

Маск је рекао да је против антисемитизма и свега што „промовише мржњу и сукоб“ – укључујући и Икс.

10:30 Јеменски Хути испалили две ракете ка америчком разарачу

Две балистичке ракете испаљене су ка америчком разарачу „Мејсон“ након што је америчка посада интервенисала у недељу због напада на комерцијални танкер у водама Аденског залива у Индијском океану, пренео је Ројтерс.

Ракете су испаљене са територије Јемена која је под контролом проиранских побуњеника Хута, али су пале на више од 20 километара удаљености од америчког разарача.

Није било материјалне штете ни повређених, пренео је Ројтерс.

Амерички ратни брод претходно је одговорио на позив за помоћ упућен са комерцијалног танкера „Централ парк“ који су запленили наоружани нападачи „непознатог идентитета“, саопштила је Централна команда америчке војске.

Ракетни разарач „Мејсон“ и други савезнички бродови из оперативне групе за борбу против пиратерије, која делује у Аденском заливу и дуж обала Сомалије, захтевали су ослобађање брода.

„Након тога, пет наоружаних особа искрцало се са брода и покушало да побегне својим малим чамцем, али су се убрзо предали“, наводи се у саопштењу.

Танкер „Централ парк“ је у власништву компаније која послује у оквиру групације израелског милијардера Ејла Офера.

10:12 Палестинскa странa инсистира на шест имена која се наводно не налазе на листи

Палестински извори наводе да се једна од спорних тачака између Израела и Хамаса у вези са списком затвореника за које се очекује да ће данас бити пуштени на слободу односи на шесторицу који су ухапшени пре 7. октобра и остали су у израелским затворима.

Извори кажу да они нису уврштени на листу коју је Израел представио у недељу, а нејасно је да ли ће бити пуштени у понедељак.

До 7. октобра у израелским затворима је било 38 палестинских затвореница, а тридесет две су већ пуштене.

Осим тих шест затвореница, има на десетине других Палестинки које су ухапшене, неке без суђења, након 7. октобра.

Хамас позива Израел да најпре ослободи затворенике који су најдуже затворени.

08:49 Ројтерс: Израел и Хамас „изразили забринутост“ због спискова

Израел и Хамас „изразили су забринутост“ због спискова израелских талаца и палестинских затвореника који би данас требало да буду пуштени у понедељак, рекао је за Ројтерс званичник упућен у то питање.

Неименовани званичник је додао да катарски посредници раде са Израелом и Хамасом на решавању проблема и избегавању кашњења.

У претходна три дана примирја Израел је доставио имена палестинских жена и тинејџера које ће пустити из затвора, а Хамас ће доставити имена израелских цивила које ће ослободити најмање 12 сати пре пуштања на слободу.

08:17 Нетанјахуов кабинет „процењује“ данашњи списак талаца за ослобађање

Из кабинета израелског премијера кажу да су у току разговори у вези са списком талаца у Гази који би данас требало да буду пуштени а који је примљен преко ноћи и који се „процењује“.

„Додатне информације ће бити издате када то буде могуће“, речено је из кабинета у име Гала Хирша, владиног координатора за таоце.

Како наглашава Тајмс ов Израел, није одмах јасно о чему се разговара и да ли Израел има проблема са списком, који наводно укључује 11 отетих.

Тиме је заокружена листа од 50 талаца који ће бити ослобођени у четвородневном примирју, које се још може продужити ако Хамас ослободи додатне таоце.

06:53 Израел добио листу последњих 11 талаца који ће бити ослобођени

Четвртог, последњег дана договореног примирја Израел је добио листу последњих 11 талаца који би данас требало да буду ослобођени, након 52 дана проведена у заточеништву Хамаса.

Палестинска милитантна организација обавезала се у оквиру договора о прекиду ватре да ослободи укупно 50 жена и деце који су киднаповани у Гази, у замену за ослобађање 150 Палестинаца из израелских затвора, осим у случају да договор буде продужен под новим условима.

Хамас је саопштио у недељу да је трећег дана прекида сукоба с израелском војском, ослободио 13 израелских талаца, као и четворо странаца – троје тајландских и једног руског држављанина.

Израелска војска саопштила је, међутим, да је ослобођено 14 Израелаца и троје странаца и да су предати Међународном комитету Црвеног крста.

У саопштењу објављеном у недељу увече, Хамас је рекао да жели да продужи примирје и након истека четвородневног примирја, у настојању да се из израелских затвора ослободи веци број Палестинаца.

Договорено примирје већ укључује одредбу о продужењу за један додатни дан за сваких десет талаца које Хамас пристане да ослободи.

06:36 Демонстранти на два сата блокирали Менхетенски мост

Више од 1.000 пропалестинских демонстраната и припадника јеврејских левичарских организација, блокирало је у недељу на два сата Менхетенски мост у Њујорку позивајући на трајни прекид ватре између Израела и Хамаса.

Саобраћај је био заустављен у оба смера, а полиција је саветовала возачима да користе алтернативне правце, пренели су амерички медији.

Twitter embed code generator

Како је објављено на налогу групе “Јевреји за расну и економску правду“, демонстранти су узвикивали пароле као што су: „Прекид ватре одмах, не геноциду“ и „Председниче Бајден, изаберите страну“.

Међу организаторима протеста су и организације “Јеврејски глас за мир“ и “Рабини за прекид ватре“.

Хамас је пустио још 17 талаца, међу којима је 11 Израелаца. Међу ослобођенима је и четворогодишња Абигејл Идан, која је остала без оба родитеља у нападу палестинске паравојске 7. октобра.

Абигејл има двоструко, америчко и израелско држављанство. Председник САД Џозеф Бајден захвалио је катарском емиру шеику Тамиму бин Хамаду ел Танију на посредовању које је помогло ослобађању.

Друга група од 39 Палестинаца пуштена је из израелских затвора у оквиру споразума о примирју.

Хамас држи још 195 особа, од тога су двадесет седморо деца. Вољни су да у продуженом примирју ослободе још талаца, али траже пуштање већег броја заробљених Палестинаца.

На окупираној Западној обали, одржан је масовни дочек нове групе од 39 Палестинаца ослобођених из израелских затвора.

Бенјамин Нетанјаху рекао је да је америчком председнику Џозефу Бајдену да је отворен за продужетак садашњег примирја, али да ће се, када се оно заврши, копнена операција војске наставити „у пуној снази.“

Пауза у борбама прилика је да се достави преко потребна хуманирна помоћ. Трећина становника није добила основне потрепштине. Још 120 камиона помоћи прешло је из Египта у Газу, укључујући четири са горивом и плином. Огромни су редови испред бензинских станица.

Изралеска војска поново je упозорила Палестинце да не путују у северни део Газе, што је најава још јачих борби када се примирје заврши.

У Џенину и Наблусу на Западној обали Израелци настављају рације, страдало је осморо Палестинаца. Од почетка рата, израелска војска бацила је 40.000 тона бомби на Газу. Расељено је 80 одсто становништва.

Извор:
НСПМ