УЖИВО Постигнут споразум о прекиду ватре на још два дана; Ирак: Постоји ризик од већег сукоба

palestina

Египат и Катар су близу да помогну у постизању договора којим би се продужио прекид ватре између Израела и Хамаса за два дана, рекао је данас шеф египатске Државне службе за информације (СИС) Дија Рашван

Постигнут споразум о прекиду ватре са Израелом на још два дана, објавио је Хамас.

Примирје је омогућило да у Газу уђе већи број хуманитарних конвоја него пре прекида ватре.

Први таоци пуштени су у петак, а остали у суботу и данас.

Израелска страна је данас добила списак са именима 11 талаца који ће бити пуштени данас, пренео је „Тајмс оф Израел“.

Египат и Катар су близу да помогну у постизању договора којим би се продужио прекид ватре између Израела и Хамаса за два дана, рекао је данас шеф египатске Државне службе за информације (СИС) Дија Рашван.

„Дводневни продужетак значио би ослобађање још 20 израелских талаца и 60 палестинских затвореника“, појаснио је Рашван, пренео је Ројтерс.

Све најновије вести из Појаса Газе пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

 

  • 27. нов 2023 • 18:23

    18:23

    Ирак: Ако не дође до трајног прекида ватре у Гази, постоји ризик од већег сукоба

    Ирак види ризик од регионалног сукоба уколико се тренутно примирје у Гази не претвори у трајни прекид ватре, изјавио је данас саветник премијера Ирака за спољне послове.

    Ројтерс наводи да су након почетка сукоба 7. октобра Хезболах и неке ирачке фракције нападале скоро свакодневно израелске и америчке снаге, међутим, није било извештаја о нападима на америчке трупе у Ираку и Сирији откако је ступило на снагу четвородневно примирје Израела и Хамаса.

    Неке од главних играчких оружаних фракција које су стајале иза напада претходних недеља, укључујући Катаиб Сајид ал-Шухада и Катаиб Хезболах, рекли су да ће се придржавати примирја у Гази, али су поручили и да ће наставити са нападима када се примирје оконча.

    Они су, такође, навели да ће тражити евентуално избацивање америчких снага из Ирака, којих има око 2.500 у овом тренутку.

    „Цео регион је на ивици разарајућег конфликта који може да се прошири било где, а обим његовог проширења или, на који начин то контролисати и зауставити се не зна. Због тога, сматрамо да сваки прекид ватре је користан и важан у овом тренутку, за Палестинце прво, али и за све земље у региону, укључујући и Ирак“, рекао је Фахрад Аладин, саветник премијера Мохамеда Шије ал-Суданија.

  • 17:33

    Катар потврдио примирје

    Министарство спољних послова Катара саопштило је да је примирје у Гази продужено за још два дана.

    „Постигнут је договор да се хуманитарно примирје продужи за додатна два дана у Појасу Газе“, рекао је портпарол министарства спољних послова на платформи Икс.

  • 16:49

    Постигнут договор о ослобађању четврте групе израелских талаца из Појаса Газе

    Постигнут је договор о ослобађању четврте групе израелских талаца из Појаса Газе, биће ослобођено деветоро деце и две мајке, пренео је портал „Инет“.

  • 16:01

    Египат: Близу смо договора којим би се продужило примирје за још два дана

    Египат и Катар су близу да помогну у постизању договора којим би се продужио прекид ватре између Израела и Хамаса за два дана, рекао је данас шеф египатске Државне службе за информације (СИС) Дија Рашван.

    „Дводневни продужетак значио би ослобађање још 20 израелских талаца и 60 палестинских затвореника“, појаснио је Рашван, пренео је Ројтерс.

    „Очекује се да данас буде пуштено 11 израелских талаца, а преговори трају о пуштању још 33 палестинска затвореника“, додао је он.

    Израел је раније поручио да се четвородневно примирје, које је почело у петак у 6.00, може продужити уколико Хамас буде дневно пуштао по 10 талаца.

  • 14:00

    Током ноћи ухапшено више од 60 Палестинаца на Западној обали

    Израелске снаге ухапсиле су током ноћи више од 60 Палестинаца на окупираној Западној обали, саопштило је Удружење палестинских затвореника.

    У саопштењу се наводи да међу ухапшенима има и бивших затвореника, објавила је Ал Џазира.

    Више од 3.000 Палестинаца притвориле су израелске снаге на Западној обали од 7. октобра, када је Хамас извршио напад на Израел.

  • 13:47

    Ројтерс: Преговарачи близу договора о продужетку примирја

    Позивајући се на египатске безбедносне изворе, Ројтерс је известио да су преговарачи близу постизању договора о продужењу примирја у Гази.

    У извештају се наводи да преговарачи раде на разликама у вези са дужином продужетка примирја и списком палестинских притвореника који ће бити пуштени.

  • 13:42

    Израел: Хамас и даље држи 184 таоца

    Портпарол израелске владе саопштио је данас да је број талаца који се и даље држе у заробљеништву у Гази 184, међу којима је 14 странаца и 80 Израелаца са двојним држављанством.

    Израел и Хамас су покренули питања у вези са списковима који су дати за данашња потенцијална ослобађања.

    Ројтерс је пренео речи званичника упознатог са разговорима, који је рекао да „катарски тим ради са обе стране да се реши питање и да се избегну одлагања“.

    Израел је поручио да је спреман да продужи четвородневно примирје уколико Хамас настави да ослобађа таоце.

    Израелски званичник рекао је за Ројтерс да је на Хамасу да начини нови списак од 10 талаца које би могао да ослободи у уторак у замену за додатан дан примирја.

    Тај процес би могао да се продужи максимално пет дана на постојеће четвородневно примирје, додао је званичник.

  • 13:40

    Иран позива на трајни прекид ватре

    Иран је данас позвао на трајни прекид ватре између Израела и Хамаса.

    Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани позвао је да примирје постане стабилно и да се не понови, како је навео, „окрутна агресија ционистичког режима на Газу“, објавила је Ал Џазира.

    Канани је рекао на конференцији за новинаре да Иран очекује да израелски злочини над палестинским народом буду потпуно заустављени.

    Иран прати могуће продужење примирја у Појасу Газе, навео је Канани.

  • 12:29

    Столтенберг позвао на продужетак примирја

    Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је у понедељак на продужење четвородневног примирја између Израела и Хамаса, које је сада у последњем дану, како би се омогућило ослобађање још талаца.

  • 12:21

    Катар, Египат, САД и ЕУ раде на продужењу хуманитарног примирја

    Катар, Египат, Сједињене Државе, Европска унија и Шпанија раде на продужењу привременог прекида ватре између Израела и Хамаса у Појасу Газе, изјавио је у понедељак министар спољних послова Палестинске управе, преноси Ројтерс.

    Након што је позвао на трајни прекид ватре како би се избјегао пораст смртних случајева цивила, Ријад Ел Малики је рекао да би садашње примирје могло бити продужено за „један, два, три дана“, али је додао да нико не зна на колико.

     

Извор:
РТ